A cseh burgonyakeményítő-gyár az ABB Ability alkalmazásával korszerűsíti termelését

forrás: Prím Online, 2018. július 10. 16:43

A csehországi Horažïovice városában üzemelő, a Cseh Köztársaság legnagyobb burgonyakeményítő-gyártójának számító LYCKEBY AMYLEX üzemében az ABB befejezte az ABB Ability System 800xA kiépítésének első ütemét.

Az ABB a szerződés keretében DCS 800xA osztott intelligenciájú folyamatirányító rendszert (DCS), 14 db indukciós és örvényáramos áramlásmérőt és 23 db frekvenciaátalakítót szállít az üzemnek. Az ABB termékei annak a gyártósornak az automatizálását, mérési funkcióit és hajtásvezérlését korszerűsítik, amely a burgonyakeményítő gyártási folyamatában a gumók zúzása és centrifugálása során keletkező léből leválasztja a fehérjét. Az első szállítmány berendezéseinek értéke több tízmillió cseh korona. A szállítmány az ABB korszerű automatizálási rendszerének jelentős sikerét jelenti, mert így tovább erősíti pozícióját az élelmiszer- és üdítőital-ágazatban. 

 

 

Az ABB Ability System 800xA a gyártási folyamatokat vezérli, és jelentősen elősegíti a zökkenőmentes üzemelést. A szeptembertől decemberig tartó burgonya betakarítás idején különösen fontos, hogy a gyár folyamatosan tudjon működni. Ebben az időszakban egyetlen napi leállás is óriási veszteséget okozna a cseh keményítőgyártás zászlóshajójának számító üzemnek. 

 

„A System 800xA segítségével az üzemeltetők teljes körűen irányíthatják az energiafogyasztást és a nyersanyagáramot, illetve fenntarthatják a kulcsfontosságú folyamatok folytonosságát” – nyilatkozta Martin Èervinka, az ABB Control Technologies helyi egységének a vezetője. 

 

„Azért döntöttünk a System 800xA kiépítése mellett, mert a rendszerrel kapcsolatban a svéd kollégáink jó tapasztalatokat szereztek, és kiváló referenciákkal szolgáltak. Anyavállalatunk, a Lyckeby Starch számos, a miénkhez hasonló gyártóüzemben használja már ezt a vezérlőrendszert” – mondta Václav Strak, a LYCKEBY AMYLEX a.s. műszaki fejlesztési vezetője. 

 

Azontúl, hogy DCS funkciókat lát el, a System 800xA olyan platform, amely segítségével teljes körűen integrálhatók a villamos, az információs és a biztonsági rendszerek. Nagy teljesítményének köszönhetően lehetővé teszi a mérnöki tevékenységek hatékonyságának, az üzemeltetői teljesítménymutatók és az eszközkihasználás hatásfokának javítását. A rendszer a felügyeleti és folyamatvezérlési funkciók segítségével kiváló hatékonyságot és magas fokú biztonságot garantál. A System 800xA rendszert integrált műveletek, nagy teljesítményű ember-gép kezelőfelület (HMI), és az operátorok számára biztosított ergonomikus környezet jellemzi. Segítségével az ABB lehetővé teszi, hogy az operátorok jobban tudják végrehajtani a feladataikat, és helyes döntéseket hozhassanak a kellő időben. 

 

A mostani szállítást később egy második ütem is követni fogja. A második ütem berendezéseit még ez évben telepítik a LYCKEBY AMYLEX üzemében. A második ütemhez tartozik egy bepárló beépítése is, amelynek az lesz a szerepe, hogy a fehérjék eltávolítása után, a burgonyalé besűrítésével természetes, koncentrált tápoldatot állítson elő. „A technológia dán szállítójától és az ABB dániai egységétől már megrendeltük a második ütemhez a 850 kW-os villanymotort és a frekvenciaváltót is,” – mondja Martin Èervinka, az ABB-től. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15