Új körzeti kereskedelmi rádió indulhat Pécsett

forrás: Prím Online, 2018. július 25. 19:15

Egy jelenleg nem használt pécsi frekvencián 101,7 Gold Rádió néven szól majd új körzeti kereskedelmi adó – döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület súlyos jogsértésnek minősítette a Lánchíd Rádió szolgáltatójának gyakorlatát, ami szerint műsoruk a szerződésben rögzített műsorrendtől és a közszolgálati kötelezettségeiktől jelentősen eltért, és emiatt bírságot szabott ki. Harmincöt médiaszolgáltatót figyelmeztetett, tizenhét esetében pedig bírságot is kirótt a tanács az előző évre vonatkozó beszámolási kötelezettség késedelme vagy elmulasztása miatt.

Kereskedelmi rádiós pályázatokkal kapcsolatos döntések

Az egyetlen alakilag és tartalmilag is érvényes pályázatot benyújtó P1 Rádió Kft.-t nyilvánította nyertesnek a Médiatanács a Pécs 101,7 MHz-es körzeti rádiós frekvencia pályázatán. A szolgáltató 101,7 Gold Rádió néven kívánja elindítani adását – kereskedelmi jelleggel, erre a hatósági szerződés megkötése után négy hónap áll majd a rendelkezésére. A rádió döntően helyi híreket, közéleti, kulturális, sport- és magazinműsorokat sugároz majd elsősorban hazai és európai retro slágerekkel vegyítve.

 

A Médiatanács elfogadta a Paks 96,3 MHz-es helyi kereskedelmi rádiós frekvenciára vonatkozó pályázati felhívás tervezetét. A dokumentum július 27-étől, péntektől olvasható és véleményezhető a hatóság honlapján. Arról is döntött a testület, hogy a frekvenciára a korábbi szolgáltató Rádió 96,3 Kft.-vel 30 napra szóló ideiglenes hatósági szerződést köt 2018. augusztus 18-ától.

 

A Zalaegerszeg 88,9 MHz-es helyi rádiós pályázati felhívásra beérkezett három ajánlat alaki vizsgálatának keretében eheti ülésén a tanács hiánypótlásra szólította fel mindhárom pályázót: a Regionális Rádió Kft.-t, az Egerszeg Média Kft.-t és az LB Rádió Kft.-t is.

 

A testület hozzájárult a Fehérvár Rádió Kft. és a Radio Plus Kft. együttes kérelmében foglaltakhoz, melynek értelmében a Székesfehérvár 94,5 MHz-es helyi frekvencián kereskedelmi jelleggel működő Fehérvár Rádió a döntés napjától 94,5 Rádió 1 néven működhet tovább, továbbá hálózatba kapcsolódhat a Budapest 96,4 MHz-es körzeti frekvencián szintén kereskedelmi jelleggel működő Rádió 1-gyel.

 

A tanács szintén helyt adott a Mambó Rádió Kft. és a Radio Plus Kft. közös kérelmének, mely szerint a Rádió 1-gyel hálózatba kapcsolódott, a Pécs 90,6 MHz-es és a Villány 100,9 MHz-es helyi kereskedelmi rádiós frekvenciákon működő 90,6 Rádió 1 napi saját műsorideje 4 óra 40 percre csökkenjen augusztus 1-jétől a vállalt műsorszám-arányok megtartása mellett. A változtatás nem ütközik versenytisztasági akadályba, tekintve, hogy az érintett pécsi és villányi frekvenciák egykori pályázatain a kért módosítással számított pályázati ajánlatokat beadó pályázók változatlanul nyertesnek minősültek volna az értékelési szempontrendszerek alapján. Augusztus 1-től a két rádió napi saját műsoridejének hossza meg fog egyezni a többi, Rádió 1-gyel hálózatba kapcsolódó rádióéval.

 

Médiafelügyeleti döntések

Összesen 675 ezer forint bírságot állapított meg a testület a Lánchíd Rádió (Budapest 100,3 MHz és vételkörzet-bővítései), a Lánchíd Rádió Pécs (Pécs 94,6 MHz és vételkörzet-bővítései), valamint a Lánchíd Rádió Száz pont Kettő (Szeged 100,2 MHz) körzeti, illetve helyi közösségi rádiók szolgáltatójának, miután az egy vizsgált májusi műsorhét során a hatósági szerződéseiben vállaltakkal és törvényi kötelezettségével ellentétben kizárólag zenét sugárzott, ami súlyos jogsértésnek minősül. Egyáltalán nem adott közre semmilyen szöveges tartalmat: híreket, helyi közéleti, a helyi mindennapokat segítő, közszolgálati és kisebbségi műsorokat.

 

A médiajogi, csoportképző feltételek hiányában a Médiatanács nem indít eljárást a Mérték Médiaelemző Műhely bejelentése nyomán, amelyben a szervezet a Figyelő című hetilap egyik áprilisi lapszámában „A spekuláns emberei” címmel megjelent írás kapcsán kirekesztést tiltó törvényi rendelkezések megsértését kifogásolja. A kirekesztés, mint médiajogi jogsértés fennállásához ugyanis a cikkben felsorolt személyeknek jogi értelemben közösségnek, méghozzá „védett közösségnek” kellene minősülniük, amelyet egy közös – a személyiséget meghatározó – közösségalakító tulajdonság köt össze, és amely a közösségen kívül álló személyek számára is beazonosítható; a puszta felsorolás azonban ehhez nem elegendő. A nevesített személyeknek egyéni személyiségvédelmi eszközökkel, bírósági úton, polgári peres eljárás keretében van arra módjuk, hogy érvényesítsék igényüket.

 

Figyelmeztetések és bírságok éves beszámolási kötelezettség késedelme vagy elmulasztása miatt

A grémium megvizsgálta, hogy az éves beszámolásra törvényben, illetve szerződésben kötelezett televíziók és rádiók beküldték-e 2017-es beszámolóikat. A kései teljesítések vagy mulasztások miatt indított hatósági eljárások eredményeként harmincöt szolgáltató figyelmét hívta fel a testület a jövőbeni jogsértésektől való tartózkodásra és tizenhét médiaszolgáltató esetében szabott ki néhány tízezer forintos bírságot. A legmagasabb összegű bírság ötvenezer forint volt. A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kirobbanó gaming teljesítmény az AOC 44,5″ OLED monitorjával

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – újabb csúcskategóriás OLED modellel bővíti a népszerű AGON PRO termékcsaládot. A 44,5″ hüvelykes (113 cm) AGON PRO AG456UCZD gamer monitor elmélyült játékélményt nyújt. 

2024. március 18. 17:44

Átadták a Jedlik Ányos-díjat

Idén is átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egyik legrangosabb díját, a Jedlik Ányos-díjat, amely a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja. A Magyar Nemzeti Múzeumban kiosztott díjat ezúttal két vegyészmérnök, egy építőmérnök, egy villamosmérnök és egy szellemitulajdon-védelem területén tevékenykedő szakember kapta.

2024. március 18. 16:10

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15