Rádióműsorok készítésének és közösségi médiaszolgáltatók műszaki fejlesztéseinek támogatásáról is döntött a Médiatanács

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 9. 11:37

Helyi, körzeti és kisközösségi rádiók hír-, szolgáltató, illetve tematikus magazinműsorainak egy évi gyártására hetvenöt millió, közösségi televíziók és rádiók folyamatos működését biztosító műszaki fejlesztésekre pedig több mint negyvennyolc millió forint támogatást ítélt oda a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. 

Hamarosan pályázható egy paksi és két fővárosi rádiós frekvencia, de négy vidéki rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívásainak tervezete is elérhető a hatóság honlapján. A körzeti Szent István Rádió és az Ipoly Televízió esetében is jelentős összegű bírságról döntött a testület a hatósági szerződéseikben, illetve a jogszabályi előírásokban foglaltaktól eltérő műsorsugárzás miatt.

 

Újabb huszonnyolc rádiós hír-, szolgáltató- és tematikus magazinműsor gyártása részesül egy éves támogatásban

A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program rendszeresen jelentkező rádióműsorok gyártásának egy éves támogatására meghirdetett idei pályázatának második fordulójában összesen 75 millió forintot ítélt oda huszonhárom helyi, körzeti és kisközösségi rádió huszonnyolc hír-, szolgáltató vagy tematikus magazinműsorának készítésére. A támogatott kereskedelmi rádiók között van a miskolci Rádió M, a gyöngyösi FM7 Rádió, a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a kecskeméti székhelyű Gong Rádió, a szegedi Rádió 88, a Rádió Dabas, Fehérgyarmatról a Rádió Som, a budapesti székhelyű Trió Rádió és Amadeus Rádió, illetve öt vidéki – a szekszárdi, a győri, a kiskunfélegyházi, a pécsi és a békéscsabai – frekvenciával a szintén fővárosi központú Rádió 1. A közösségi rádiók közül támogatja a testület a debreceni FM90 Campus Rádió, az érdi székhelyű Sola Rádió, a nyíregyházi és a miskolci frekvenciához köthető két pályázatával a miskolci székhelyű Európa Rádió, valamint a budapesti Karc FM, a Magyar Katolikus Rádió, a Klasszik Rádió, a Jazzy Rádió, az InfoRádió és a Civil Rádió egy-egy műsorát. Ebben a fordulóban a kisközösségi rádióállomások közül a kiskunfélegyházi Rádió Smile, a gyöngyösi MaxiRádió, a székesfehérvári Táska Rádió és a gyomaendrődi Rádió Sun műsorainak készítése részesült támogatásban.

 

Mecenatúra-támogatás műszaki fejlesztésekre tizenöt közösségi médiaszolgáltatónak

A közösségi médiaszolgáltatók számára kiírt műszaki pályázat első fordulójában tizenöt pályázót nyilvánított kedvezményezetté a testület eheti ülésén. A pályázat keretében a nyertesek összesen 48,1 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli és a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására. A televíziók közül támogatást kapott a dunaújvárosi D+ TV, a TV Szentendre, a budapesti City TV, a Szentes Televízió, az RTV Szekszárd, a Tatai Televízió, a csabacsűdi székhelyű Körös Televízió, a Budakeszi központú BKTV, a Szentgál Televízió, a Mezőtúri Városi Televízió, a csornai Rábaközi Televízió, a Kanizsa TV és a pécsi Pannon TV. A rádiók közül a fővárosi székhelyű Magyar Katolikus Rádió és a veszprémi székhelyű Mária Rádió Savaria fejlesztheti technikai berendezéseit.

 

Változik a mecenatúraprogram keretében nyújtott támogatás mértéke

A hazai filmtámogatási rendszer forrásait a mozgóképről szóló 2004. II. törvény (Mktv.) alapján közvetlen és közvetett állami támogatások alkotják. Az Mktv. augusztus elején hatályba lépett módosításának értelmében 25-%-ról 30%-ra nőtt a Nemzeti Filmiroda által a jogszabályban meghatározott kritériumoknak való megfelelőség esetén normatív jelleggel nyújtott közvetett támogatás – a film teljes költségvetéséhez viszonyított, maximális – mértéke. A testület ennek megfelelően – a túlfinanszírozottság elkerülése érdekében – a törvénymódosítással megállapított 30%-hoz igazította a Médiatanács által a Magyar Média Mecenatúra Program keretében nyújtható támogatások maximális mértékét, ami ezáltal a korábbi 75% helyett 70%-ra módosul a jövőben, és érinti a már meghirdetett, jelenleg futó, de pályázat-beadási szakaszban még nem lévő eljárásokat is, így a 2018-as Ember Judit-, Kollányi Ágoston-, Macskássy Gyula- és Huszárik Zoltán-pályázatok eljárásainak második fordulóit.

 

Pályázható egy paksi és két budapesti rádiós frekvencia, négy további véleményezhető

A Médiatanács véglegesítette és a honlapján közzétette a Paks 96,3 MHz-es helyi rádiós frekvencia kereskedelmi, a Dél-Budapest 90,9 MHz-es körzeti rádiós frekvencia közösségi és a Budapest 99,5 MHz-es körzeti rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázati felhívásokat. Az ajánlatokat a paksi frekvencia esetében október 8-án, a dél-budapesti tekintetében október 17-én, míg a Budapest 99,5 MHz esetében október 18-án lehet majd benyújtani.

 

Elfogadta a tanács négy vidéki – a jelenleg használaton kívüli Tardos 95,5 MHz-es és három, október végéig, tizenkét éves médiaszolgáltatási jogosultságának lejártáig a Lánchíd Rádió által használt, a Tatabánya 107,0 MHz-es, a Zalaegerszeg 88,3 MHz-es és a Székesfehérvár 106,6 MHz-es – rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét és a kapcsolódó pályázati felhívások tervezeteit, melyek változatlan, közösségi jellegű hasznosításáról is döntött a testület. A pályázati felhívások tervezetei már szintén elérhetők a hatóság honlapján, a nyilvános meghallgatásokra pedig várhatóan szeptember végén kerül majd sor.

 

Médiafelügyeleti bírság egy rádió és egy televízió szolgáltatójának

A hivatal általános felügyeleti eljárás keretében vizsgált vidéki műsorszolgáltatókat, és a vizsgálat szerint az Eger, Gyöngyös, Hatvan, Miskolc, Encs és Sátoraljaújhely vételkörzetében működő Szent István Rádió egy májusi adáshét során több frekvenciája vonatkozásában is jelentősen alulteljesítette a hírműsorszámokra, illetve a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámokra vonatkozó kötelezettségeit, valamint túllépte az ismétlések arányára tett vállalásait, ezért a Médiatanács kétszázezer forintos bírságot rótt ki annak szolgáltatójára. A balassagyarmati Ipoly Televízió egy vizsgált júniusi adáshéten kevesebb közszolgálati műsorszámot sugárzott a hatósági határozatban vállaltakhoz és a törvényi előírásokhoz képest, illetve az általa közzétett képújság teljes időtartama alatt – annak hozzájárulása nélkül – átvette egy másik médiaszolgáltató rádióadását, ami engedély nélküli hálózatba kapcsolódásnak is minősül, ezért a televízió szolgáltatóját a testület összesen hetvenezer forint bírság megfizetésére kötelezte. A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kirobbanó gaming teljesítmény az AOC 44,5″ OLED monitorjával

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – újabb csúcskategóriás OLED modellel bővíti a népszerű AGON PRO termékcsaládot. A 44,5″ hüvelykes (113 cm) AGON PRO AG456UCZD gamer monitor elmélyült játékélményt nyújt. 

2024. március 18. 17:44

Átadták a Jedlik Ányos-díjat

Idén is átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egyik legrangosabb díját, a Jedlik Ányos-díjat, amely a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja. A Magyar Nemzeti Múzeumban kiosztott díjat ezúttal két vegyészmérnök, egy építőmérnök, egy villamosmérnök és egy szellemitulajdon-védelem területén tevékenykedő szakember kapta.

2024. március 18. 16:10

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15