NMHH Médiatanács: ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készülnek összesen 184,3 millió forintból

forrás: Prím Online, 2019. január 24. 16:59

Heti ülésén tizennégy dokumentumfilm és kilenc ismeretterjesztő film támogatásáról döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra Programban működő pályázati eljárások keretében. 

A testület idén összesen 1,3 milliárd forinttal támogatja közösségi médiaszolgáltatók működését és a helyi és körzeti médiaszolgáltatók műsorgyártását. A Budapest 99,5 MHz körzeti rádiós frekvencia pályázatán a testület a Média Depo Kft.-t nyilvánította nyertesnek, és többek között véglegesítette a Gyöngyös 102,2 MHz és a Sátoraljaújhely 90,6 MHz helyi frekvenciák pályázati felhívásait.

 

Filmes pályázati döntések

Tizennégy dokumentumfilm – köztük egy határon túli alkotás – készülhet el a Magyar Média Mecenatúra Programban a Médiatanács döntése alapján. A 2018-as Ember Judit-pályázat harmadik fordulójában a filmek gyártására összesen 110,2 millió forintot szavazott meg a testület. A határon túli alkotásban a bácskossuthfalvi Kossuth-szobor kalandos történetét Mohácsi Huba viszi filmre. Portréfilm készül a zenész Fábián Juliról és Mészáros Márta rendezőről Lévai Balázs, valamint Ladányi Cleo és Jákob feldolgozásában. Sajdik Ferenc karikaturista, rajzfilm- és gyerekkönyv illusztrátor életét Kapronczai Erika dolgozza fel. Berta Enikő a második világháborúban és az azt követő időszakban a hazai gyógyszerellátásban nagy szerepet játszó Dvorszky Ferencről forgat dokufilmet, míg Kövessy Róbert a legendás Wichmann kocsmának állít emléket. Oláh Katalin a digitális nomádokról készít filmet: azokról a fiatalokról, akik laptopról dolgoznak kötetlen helyen és időben a világot járva. A historizáló építészet budapesti emlékeiről Káel Csaba, a kárpátaljai szakrális faépítészetről Barlay Tamás forgat. 

 

A Kádár-korszak egy drámai történetét dolgozza majd fel Eckhardt Balázs: filmjének főszereplője Gulag-béli emlékei leírása miatt kerül az állambiztonság kereszttüzébe. Sopsits Árpád készülő filmjében Lemberg és Pozsony összehasonlításával igyekszik Kelet- és Közép-Európa határait, abban is a magyarság helyét megtalálni. A Kolozsvári Unitárius Kollégiumról Orbán János Dénes forgat, míg M. Nagy Richárd a Golden Globe Race egyszemélyes Föld-kerülő vitorlásversenyről és annak magyar indulójáról. A cserkészet és a vele rokon keresztény ifjúsági mozgalmak ’45 utáni illegális létét Farkas Csaba mutatja majd be alkotásában.

 

A Médiatanács kilenc alkotónak összesen 74 millió forint támogatást ítélt oda ismeretterjesztő filmek és egy sorozat gyártásának támogatására a mecenatúraprogram 2018-as Kollányi Ágoston-pályázatának harmadik fordulójában. Hevér Zoltán rendezésében újabb 16 résszel folytatódik a vallásszabadságot a világon elsőként törvénybe iktató 1568-as erdélyi országgyűlésről szóló sorozat, a Vallás és szabadság. Vojtkó Ferenc Rendszerváltó televíziók című filmje a ’80-as évektől elindult regionális és helyi stúdiók történetét követi majd nyomon. A COLOR együttes története címmel Bokor Attila a vidéki rockzenéről készít kordokumentumot. Breuer Marcell, a Bauhaus világhírű magyar mesterének, és Novák János, a Kolibri Színház alapító igazgatójának élettörténete is megelevenedik majd a képernyőn Seres Tamás és Novák Emil rendezésében. A háromszáz éves előkelő francia katonai egység, az Első Ejtőernyős Huszárezred magyar vonatkozású történetét és jelenét dolgozza fel Dobronay László rendező. Új epizóddal folytatódik Mosonyi Szabolcs Lépten-nyomon geológia című ismeretterjesztője: ezúttal a tűzhányók okozta több millió évvel ezelőtti megakatasztrófákat ismerhetik meg a nézők. A világegyetem működésének bemutatását célozza meg az Accretion című alkotás (rendező: Kalotás Csaba). A vadászattal, vadvédelemmel és vadgazdálkodással foglalkozó szakemberek munkáját Hajdú Péter Mihály hozza majd közelebb a nézőkhöz.

 

Összesen 1,3 milliárd forintra pályázhatnak idén a médiaszolgáltatók

A Médiatanács elfogadta a megváltozott struktúrájú mecenatúraprogram pályázati céljait és kategóriáit, illetve ütemezését részletező támogatási tervet. Az 1,3 milliárd forinttal gazdálkodó terv 2019-ben a közösségi médiaszolgáltatók működési költségeinek, műszaki fejlesztésének, továbbá a helyi és körzeti médiaszolgáltatók állandó műsorai gyártásának támogatását foglalja magában, és összesen négy pályázati eljárás között oszlik el. A közösségi médiaszolgáltatók fenntartási és üzemeltetési költségeinek támogatására (rezsipályázat) idén is 400 millió forint, műszaki fejlesztéseikre 110 millió forint, a helyi és körzeti rádiók hír- és magazinműsoraira 300 millió forint, míg a szintén helyi és körzeti televíziók hír- és magazinműsorai készítésére 490 millió forint keretet hirdetett meg a Médiatanács. Utóbbi a tavalyihoz képest 70 millió forintos keretemeléssel került a támogatási tervbe, a többi támogatási célra megállapított összeg a tavalyival megegyező. A tervnek megfelelően a Médiatanács az ülésen elfogadta a rezsipályázat felhívását is, amelyre a beadási határidő február 21. Az új eljárásoknál az e heti ülésen szintén módosított Általános Pályázati Feltételek irányadók.

 

Rádiós pályázatok

A Budapest 99,5 MHz körzeti rádiós frekvencia pályázatán a Média Depo Kft.-t nyilvánította nyertesnek a testület, amely a beadott pályázati anyaga szerint CITY RÁDIÓ névvel tervezi működtetni a médiaszolgáltatását. A médiaszolgáltató kereskedelmi jelleggel sugároz majd műsort.

 

A Baja 88,7 MHz-es és a Solt 94,1 MHz-es helyi rádiós frekvenciák pályázataira beérkezett ajánlatok alaki vizsgálata után a Médiatanács nyilvántartásba vette a mindkét eljárásban egyedüliként pályázó Gong Rádió Kft.-t. Az eljárások a tartalmi vizsgálattal folytatódnak.

 

A testület véglegesítette és a honlapján a napokban közzéteszi a Törökbálint 97,6 MHz-es helyi, és a Göd 97,3 MHz-es körzeti rádiós frekvenciák pályázati felhívásait közösségi jellegű hasznosításra. Az ajánlatokat február 28-án, illetve március 11-én lehet majd benyújtani. 

 

A grémium elfogadta és honlapján pénteken teszi közzé a Gyöngyös 102,2 MHz és a Sátoraljaújhely 90,6 MHz helyi rádiós frekvenciák pályázati felhívásainak tervezetét. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kirobbanó gaming teljesítmény az AOC 44,5″ OLED monitorjával

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – újabb csúcskategóriás OLED modellel bővíti a népszerű AGON PRO termékcsaládot. A 44,5″ hüvelykes (113 cm) AGON PRO AG456UCZD gamer monitor elmélyült játékélményt nyújt. 

2024. március 18. 17:44

Átadták a Jedlik Ányos-díjat

Idén is átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egyik legrangosabb díját, a Jedlik Ányos-díjat, amely a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja. A Magyar Nemzeti Múzeumban kiosztott díjat ezúttal két vegyészmérnök, egy építőmérnök, egy villamosmérnök és egy szellemitulajdon-védelem területén tevékenykedő szakember kapta.

2024. március 18. 16:10

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15