A France Télécom eladja Deutsche Telekom-részesedését

MTI Sajtóadatbank, 2000. december 20. 08:44
A France Télécom megszabadul a Deutsche Telekommal négy-öt évvel ezelőtt tervezett nagyszabású partnerség előkészítésének utolsó maradványaitól is: kedden bejelentette, hogy 3,1 milliárd euróért eladja a Kreditanstalt für Wiederaufbaunak 1,8 százalékos részesedését a német távközlési óriásvállalatból.
A két távközlési vállalat még májusban megállapodott, hogy felszámolják a kereszttulajdont egymás részvényeiből. A Deutsche Telekomnak is van 1,8 százaléka a France Télécomban, ezt a májusi megállapodás szerint a France Télécom valószínűleg visszavásárolja, legalábbis erre opciója van 2002. január és 2003. január között. Viszonyuk akkor romlott meg, amikor a Deutsche Telekom tavaly nagy akvizíciókba kezdett, egyebek között fel akarta vásárolni a Telecom Italiát - ez nem sikerült -, és ezt előzőleg nem egyeztette francia partnerével.

A France Télécom az értékesítés bevételéből 1,9 milliárd eurót tőkenyereségként számol el. Az üzlet 56,2 euróra értékelte a Deutsche Telekom részvényeit.

Elemzők szerint az ár nagyszerű hír a Deutsche Telekomnak, mert jelentős a felár a piaci értékéhez képest, és jó a France Télécomnak is, mert - mint mostanában csaknem minden távközlési társaság a - szűkében van a pénznek. Adósságát az amerikai S&P hitelminősítő 58 milliárd euróra becsülte kedden.

A hírben mindössze az a rossz, hogy a Kreditanstalt für Wiederaufbau a német állam fejlesztési ügynöksége, vagyis növekszik az állami tulajdon a Deutsche Telekomban, és az amerikai törvényhozás ezt újabb érvként használhatja, megakadályozandó a német vállalatot az amerikai VoiceStream mobilszolgáltató tervezett felvásárlásában.

A France Télécom 1,27 százalékot emelkedett a hírre kedden a párizsi értéktőzsdén, a Deutsche Telekom pedig kedden kora délután már 4,41 százalékkal haladta meg a hétfői záróértékét, 37,20 eurós árával. Júniusban még 66,50 eurónál tartott.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55