Másolásvédett merevlemezek

Zsigó József, 2000. december 21. 18:38
A digitális médiában tapasztalt szerzői jogi problémák megoldását segítheti az a kezdeményezés, miszerint a következő generációs merevlemezek már beépített másolás elleni védelemmel rendelkeznek.
Jelenleg a DVD-lemezek másolásának kivédésére a CPRM (Content Protection for Recordable Media) megoldás van használatban, ehhez hasonlót javasolnak a CD-ROM-okhoz és az ATI/ATAPI merevlemezekhez is. Az utóbbi alkalmazás azonban számos más, ma még megoldhatatlan problémát is felvet. A mai back-up alkalmazások például nem lennének használhatók; egy sérült lemezről mentett adatokat csak egy központi szerver engedélyének megszerzésével lehetne átmásolni egy másik gépre. Hasonló problémával kellene megbirkózni olyan esetekben is, amikor saját fájljainkat egy központi gépre töltjük fel, és ezeket más helyszínen, más gépen akarjuk használni. Emiatt szinte használhatatlanná válna az épp csak kifejlesztett digitális képrögzítést használó TiVo és a Replay is. A nagyvállalatok IT-szakembereinek is sok problémát jelentene a CPRM-kompatibilis és nem kompatibilis eszközök összehangolása.

Az új eljárás a 4C Entity szabadalma. A The Register úgy tudja, hogy DVD-nként 5 cent illeti a szabadalom tulajdonosát, amely más adathordozóknál 2-17 cent között változhat.

Kulcsszavak: security winchester

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36