Az NTT-t 2003-ig fel kell darabolni?

MTI Sajtóadatbank, 2000. december 22. 09:09
A japán kormány egyik tanácsadó testülete, a japán távközlési piac liberalizációjára tett végső javaslatainak sorában az NTT ipari óriásholding feldarabolását indítványozza, hacsak az 2003 végéig nem gerjeszt nagyobb versenyt.
A testület azt is javasolja, hogy az NTT csökkentse részesedését az NTT Communications Corp.-ban és az NTT DoCoMo vezető mobilszolgáltatóban, bár arra nem tér ki, hogy ezt a részesedést mennyivel kellene mérsékelni.

Az indítványok mindazonáltal mérsékeltebbek, mint egy másik kormánytanácsadó előterjesztései, amely az NTT cégszerkezetének megnyirbálását javasolja, hogy ezzel csökkentsék az NTT uralmát a világ második legnagyobb távközlési piacán, amelynek éves forgalmi értékét 13,8 ezer milliárd jenre (122,4 milliárd dollárra) becsülik.

A javaslatok sorában az is szerepel, hogy az NTT-ben a külföldi részesedés arányát a jelenlegi 20 százalékról 33 százalékra növeljék, s állítsanak fel független testületet, amely a távközlési cégek közti vitákat rendezi. A tanácsadó testület egyúttal olyan irányelvek és szabályozók megalkotását is sürgeti, amelyek lehetővé teszik a távközlési piac teljes liberalizálását két éven belül.

Az NTT a felosztás elfogadhatatlannak ítéli, a minisztérium viszont a januárban kezdődő parlamenti ülésszakon olyan tervet körvonalaz, amely az NTT jelenlegi hálózatát megnyitja és más liberalizációs lépéseket is tartalmaz.

Csütörtökön az NTT részvényei 4,43 százalékkal estek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59