A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

forrás: Prím Online, 2019. május 23. 15:50

A Vodafone felavatta Budapest első állandó, élő 5G bázisállomását, aminek képességeit két 5G-s készülék közötti videóhívással, valamint egy 5G kapcsolaton keresztül távvezérelt autóval mutatta be. A videóhívás volt az ország első élő, saját frekvencián létrehozott 5G-s mobil kapcsolata.

A Vodafone Magyarország bemutatta, mire képes a főváros első állandó, élő 5G bázisállomása, mely a szolgáltató budapesti székházának tetején található. Az eseményen jelen volt az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság képviselői, Budapest főpolgármester-helyettese, valamint Ferencváros polgármestere. Az eseményen bemutatták az ország első élő, saját frekvencián létrejött 5G-s mobilkapcsolatát és egy 5G-n távvezérelt autót. 

 

A Vodafone Magyarország május 23-án, IX. kerületi székházának tetején telepítette a főváros első állandó, élő 5G bázisállomását. A felavató eseményen a Vodafone az országban elsőként csatlakoztatott két 5G képes Samsung S10 okostelefont állandó 5G állomására és bemutatott egy távolról, 5G kapcsolaton keresztül vezérelt autót.

 

„Az újgenerációs mobil- és vezetékes hálózatok olyan lehetőségek előtt nyitják meg a kapukat, amik forradalmasíthatják az egész gazdaság működését. Optimisták vagyunk a digitális társadalmat és innovációt előre mozdító technológiákat illetően, és célunk, hogy az általuk nyújtott előnyökből az egész ország részesüljön. Hogy mindezt elérhessük, ma egy jelentős lépést tettünk azáltal, hogy bemutattuk, mire képes a főváros első állandó, saját frekvenciánkat használó 5G bázisállomása.” – mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója. 

 

„Magyarországon az embereknek es a Magyarországon működő vállalkozásoknak stabil, jó minőségű, gyors es megfizethető 5G hálózatra van szüksége. Ezekben a napokban Magyarországon új infokommunikációst és új digitális fejlesztési korszak kezdődik” – mondta el Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium  Infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

 

 

A budapesti állandó 5G bázisállomást felavató eseményen a technológia részleteiről Ahmed Elsayed, a Vodafone Magyarország Műszaki vezérigazgató-helyettese beszélt. „A budapesti és zalaegerszegi állandó 5G állomásaink non-standalone szabvány szerint működnek, tehát a már meglévő 4G állomásainkra épülnek. A saját 3,5GHz-es frekvenciánkat használó 5G állomások elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1 gigabit per szekundumot is, a késleltetés pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet.”

 

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a mobilágazat jövőjét érintő jelentős döntés előtt áll, amely a gigabit alapú társadalom első mérföldkövének is tekinthető: a piaci igényeknek megfelelően olyan frekvenciasávokat értékesít idén, amelyek révén az előfizetők és a gazdaság ágazatai is – a ipartól az egészségügyig – mihamarabb élvezhetik az 5G technológia előnyeit.  Kívánjuk a mobilszolgáltatóknak – ma különösen a Vodafone Magyarországnak –, hogy frekvenciavásárlásaik és a szolgáltatásaik fejlesztése során legyenek sikeresek.” – közölte Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója.

 

 „A Vodafone Magyarország azért telepíthette második állandó 5G állomását is, mert a jelenleg is aktív mobilszolgáltatók közül előrelátóan egyedül mi vásároltunk az NMHH 2016-os aukcióján 5G-s frekvenciát a 3,5GHz-es sávban. Nem titkolt célunk, hogy a mobilkommunikációs iparágban vezető szerepet vállaljunk az 5G fejlesztések terén, és az egész társadalom számára mielőbb elérhetővé tegyük a legújabb generációs technológiát.” – mondta el Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, az igazgatóság alelnöke. 

 

„Budapesten fejlesztési oldalról reneszánsz van. Olyan távlatok nyílnak, amelyek következtében Budapest versenyképességben a legjobbak közt lesz. A digitalizáció egyik legfontosabb állomása a mai esemény, amelyért köszönet illeti a Vodafone-t, hiszen az itt bemutatott innováció legnagyobb hasznonélvezői a budapesti lakosok lesznek” – mondta el Dr. Szeneczey Balázs, Budapest városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettese. 

 

Bácskai János polgármester beszédében kiemelte, hogy Ferencváros számára azért is fontos a mai átadó, mivel nemcsak a technológiai környezet átalakulást szimbolizálja, hanem Ferencváros fejlődését is. A kerület korábban ipari központ volt, azonban az elmúlt években a legjelentősebb szolgáltatók választották székhelyül Ferencvárost.

 

Az ötödik generációs mobilhálózatoknak első sorban ipari felhasználási módoknál lesz jelentősége, köztük olyanoknál, ahol az azonnaliság kritikus fontosságú. Ilyen például az önvezető autózás, melynek elterjedésében kulcsszerepe lesz az 5G-nek. A Vodafone budapesti székházában is bemutatta az önvezető gépjárművek felé vezető egyik legfontosabb állomást, a távvezérlésű gépjárműirányítást. A BMW i3 típusú elektromos autó és a távoli vezetőülés közötti kapcsolat a Vodafone élő 5G kapcsolatán valósult meg, lehetővé téve a gépjármű valós idejű, távoli vezérlését. Az autóban található kamera valós időben, HD minőségben közvetítette a pálya melletti távoli vezetőüléshez azt a képet, amely a járműből volt látható, valamint ezzel párhuzamosan a jármű felé irányuló parancsokat is 5G kapcsolat közvetítette.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15