Mindent tudó plasztikkártyák

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán , 2000. december 25. 21:26
Talán ma még tudományos-fantasztikus regényekbe illő megoldásnak tűnik egy olyan műanyag kártya, mellyel távolról beléphetünk otthoni számítógépünkbe, kifizethetjük éttermi számlánkat, kinyithatjuk a hivatali ajtókat, és még könyvet is kölcsönözhetünk a könyvtárból. Az amerikai bankkártya-fejlesztéssel foglalkozó cégek azonban pont ilyen zsebre rakható mikrochippel ellátott általános fizetőeszköz bevezetésére törekednek.
A „smart card” névre hallgató kártya próbaüzemét a tervek szerint már néhány hónapon belül megkezdik az USA-ban. Hasonló fizetőeszközökkel már 1998-óta próbálkoznak Ázsiában és Latin-Amerikában, de az ott kipróbált kártyák használati területét korlátozták, ám így is milliárd dolláros bevételt hoztak. A kártyákat leginkább telefonkártyaként nyilvános telefonfülkékben és biztonsági célokra használták. A pénzügyi körök is hasznosnak találták az új rendszert, a Franciaországban kibocsátott Visa hitelkártyák mindegyike tartalmaz ilyen mikrochipet.

Az USA-ban eddig azért nem talált magának piacot az új kártyarendszer, mert a kereskedők és az automataüzemeltető hálózatok ragaszkodtak a régebbi mágnescsíkos megoldáshoz. Az idegenkedésnek főleg pénzügyi okai vannak, rengeteg költséges kártyaolvasó berendezést kellene lecserélni, sok milliárd dollárért. Az első célréteg az online vásárlók tábora, akik mind a 35 millióan biztonságos vásárlásra vágynak. A Visa USA most a First USA, a Providian Financial Corp. és a Fleet Boston Financial kártyagyártókkal szövetkezve keres megoldást új termék bevezetésére. Hogy az újdonság kedvező fogadtatásra találjon, ingyenes olvasóberendezést és nullaszázalékos költséglevonást ígérnek. A kártya ígéretes jövő előtt áll, hiszen felhasználhatósága rengeteg területre kiterjed, helyettesítheti például a mobiltelefonok kártyáit is, és egyidejűleg magasabb biztonsági szintet biztosít, ezzel várhatóan jelentősen csökkentve a hitelkártya cégek évi 1,09 milliárd dolláros kártyavisszaélésekből származó veszteségét - írja a CNN.

Kulcsszavak: Visa e-commerce bankkártya

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50