Identitásvadászok az interneten

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 11. 09:56
Filmszínészek számára egyáltalában nem rendkívüli, ha alteregójukkal kell megküzdeniük és többségük sikerrel meg is teszi ezt. Újabban azonban egyszerű amerikaiak ezrei is kénytelenek ugyanezt megtenni, ha kevésbé látványos körülmények között is.
A mások személyazonosságával való visszaélés, az úgynevezett "ID Fraud" egyre több munkát ad ugyanis a kormányzatnak és a bűnüldöző szerveknek egyaránt. A csalás kiindulópontja az Egyesült Államokban a kilenc számjegyből álló társadalombiztosítási azonosító. Ez a biztosított élete végéig érvényben van és rajta keresztül beszerezhető minden pénzügyi vonatkozású információ - adóbevallástól egészen új hitelkártya igényléséig.

Akinek sikerül megszereznie bárki más nevét és társadalombiztosítási számát, az megkezdheti alteregói pályafutását. Az internet pedig megkönnyíti a startot. Azon ugyanis az olyan hivatásos szolgáltatók, mint például a "docusearch.com" honlap átlagosan ötven dollár fejében megadják bárkinek a személyi adatait.

Olcsóbban is meg lehet szerezni, amint azt az immár rács mögött ülő Thomas Seitz esete bizonyítja. A 23 esztendős hacker egy rosszul védett adatbankban neves menedzserek neveire és társadalombiztosítási számaira bukkant. Már ennyi adat birtokában is képes volt rá azután, hogy áldozatainak nevében hitelcsekket szerezzen 44 ezer dollár erejéig és ezzel az összeggel bevásárolni induljon.

Ezen kívül azonban Seitz az internet segítségével másnak a nevére kiállított hamis fényképes vezetői jogosítványt is szerzett magának. Az Egyesült Államokban személyi igazolványnak minősül a könnyen hamisítható, hitelkártya formájú vezetői jogosítvány és az interneten virágzik a kereskedelemnek ez a formája. A csalásra csak akkor derült fény, amikor egy autókereskedő rutinszerűen ellenőrizte a Seitz által neki átadott jogosítványt és annak másolatát faxon megküldte az illetékes hatóságnak.

Seitzet erre letartóztatták és most három éves büntetését tölti. Legutóbb "sztárvendég" volt azon a szenátusi meghallgatáson, amelyen az "ID Fraud" gyors elterjedését vitatták meg és ott - "tapasztalt identitáscsalóként" - beszámolhatott személyes tapasztalatairól. Elképedt kormánytisztviselők ott tudták meg egyebek mellett, hogy Seitz az interneten keresztül igénybe vette olyanok szolgálatait, akik egész nyíltan kereskednek jogosítványokkal.

Ősszel újabb szenátusi meghallgatásokra került sor az "ID Fraud" témakörben. Megvitatták, hogy szigorítsák-e a hamis okmányokkal visszaélők büntetését, s fontolóra vették, hogy súlyosabb büntetéseket szabjanak ki azokra is, akik hamisítványokat kínálnak eladásra.

A kormányt az esetek megdöbbentően nagy száma késztette keményebb fellépésre. A társadalombiztosítási igazgatósághoz ugyanis tavaly harmincezer panaszt nyújtottak be személyi számokkal történt visszaélések miatt. Az előző évben csupán 11 000 volt az ilyen panaszok száma, s számuknak megugrását szakértők kizárólag az "ID Fraud"-nak tulajdonítják.

Az idei év kezdete óta felforrósodtak a telefonok a Federal Trade Commission (FTC) állami fogyasztóvédelmi hivatalánál is. A díjmentesen hívható telefonszámon egyre többen jelentkeznek, akiknek postájukban egyik napról a másikra hitelkártya-elszámolásokat találnak. Csalók álnéven nagy összegű bevásárlásokat eszközöltek hitelkártyájukkal és az áldozatoknak gyakran több hetes fáradozásába került, amíg hitelezőiket meg tudták győzni ártatlanságukról.

Az ilyen és hasonló estek számának gyors növekedését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Travellers Property Casualty Corp. nevű biztosítótársaság immár kedvező feltételekkel kínál biztosítást az identitáscsalók okozta károk megtérítésére - olvasható a dpa jelentésében.

Kulcsszavak: security jog e-signo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14