A világ legerősebb AI processzorát mutatta be a Huawei

forrás: Prím Online, 2019. augusztus 23. 16:00

A Huawei Technologies bemutatta az Ascend 910-et, a világ legerősebb AI processzorát, valamint a MindSpore minden forgatókönyvre kiterjedő AI számítási keretrendszert. A mesterségesintelligencia-alapú számítási keretrendszerek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az AI alkalmazások fejlesztése könnyebb, maguk az alkalmazások pedig könnyebben elérhetők legyenek.

„Folyamatos a fejlődés, mióta tavaly októberben bemutattuk AI stratégiánkat”, mondta a Huawei elnöki posztját rotációs alapon betöltő Eric Xu. „Teljeskörű, minden forgatókönyvre kiterjedő AI portfóliót ígértünk, melyet ma meg is valósítottunk az Ascend 910 és a MindSpore bejelentésével. Ez a Huawei AI stratégiájának új korszakét jelenti.”

 

Ascend 910: Nagyobb számítási erő, mint bármely más AI processzornak a világon

Az Ascend 910 AI processzor a Huawei Ascend-Max chipsorozat új tagja. A vállalat egy éves fejlesztést követő tesztjei azt mutatják, hogy a processzor a tervezettnél sokkal alacsonyabb energiafogyasztással éri el a kitűzött célokat. A processzor lebegőpontos műveletek (FP16) esetén 256 TeraFLOPS-, egészszámos műveletek (INT8) esetén pedig 512 TeraOPS számítási tempóra képes. A hihetetlen teljesítmény ellenére az Ascend 910 maximális energiafogyasztása mindössze 310W, ami a tervezett 350W-nál jóval alacsonyabb. „Az Ascend 910 a tervezettnél sokkal jobban teljesít, jelenleg a legnagyobb számítási erővel bíró AI processzor a világon”, mondta Eric Xu.

 

 

MindSpore: Minden forgatókönyvre kiterjedő AI számítási keretrendszer

A Huawei tavaly tette közzé fejlesztési céljait az AI keretrendszereket illetően. Ezek a könnyű fejlesztés, a hatékony alkalmazás, valamint a minden forgatókönyvre kiterjesztés voltak. A MindSpore jelentős előrelépést jelent e célok felé. Mivel az adatvédelem fontosabb, mint valaha, a minden forgatókönyvre kiterjedő támogatás létfontosságú a biztonságos mesterséges intelligencia eléréséhez. A MindSpore keretrendszer könnyedén alkalmazkodik a különböző telepítési igényekhez, legyenek azok nagyok és bonyolultak vagy kicsik és egyszerűek.

 

A MindSpore biztosítja az adatok védelmét, mivel csak már feldolgozott gradiens és modell információkkal foglalkozik. A rendszer nem maga dolgozza fel az adatokat, így minden esetben hatékony a felhasználók adatainak védelme. A MindSpore továbbá beépített védelmi technológiával is rendelkezik, ami garantálja a biztonságot és a megbízhatóságot.

 

A keretrendszer minden forgatókönyvre alkalmazható az eszközökön és szükség esetén lehetővé teszi köztük az együttműködést is. A MindSpore kialakítási koncepciójának köszönhetően a fejlesztők könnyen fejleszthetnek AI alkalmazásokat, modelljeiket pedig gyorsabban taníthatják.

 

A tipikus, természetes nyelvi feldolgozással (NLP) foglalkozó neurális hálózatokban a MindSpore húsz százalékkal kevesebb kóddal rendelkezik, mint a piac más vezető keretrendszerei, ezért a fejlesztők hatékonyságát akár ötven százalékkal is képes növelni.

 

A keretrendszer megújításával, valamint a MindSpore és az Ascend processzor optimalizálásával a Huawei megoldása nagyobb teljesítménnyel és hatékonyabb kivitelezéssel segíti a fejlesztőket abban, hogy hatásosabban tudjanak kezelni komplex AI számítási feladatokat. Az Ascend processzorok mellett a MindSpore a GPU-kat, CPU-kat és más típusú processzorokat is támogat.

 

Újabb AI termékeket dob piacra szeptemberben a Huawei

„A MindSpore 2020 első negyedévében válik elérhetővé nyílt forráskóddal. A mesterséges intelligencia szélesebb körű alkalmazását, valamint a fejlesztők munkájának egyszerűbbé tételét szeretnénk elérni”, hangsúlyozta Xu. Bejelentette továbbá, hogy a szeptemberi sanghaji Huawei Connect 2019 kiállításon újabb úttörő AI termékeket terveznek bemutatni. „A mesterséges intelligencia olyan horderejű technológia, mint a vasút és az elektromosság voltak a 19 században, vagy az autók, a számítógépek és az Internet voltak az előző évszázadban. Úgy gondoljuk, hogy a mesterséges intelligenciát a gazdaság szinte összes szegmensében használni tudjuk majd.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15