Élesedő árháború várható a notebook-piacon

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2001. január 2. 22:40
Az Intel jelenleg egyeduralkodó a notebook-chipek piacán. 2001-ben azonban az AMD és a Transmeta is elérkezettnek látja az időt arra, hogy végre szerezzen egy darabot az egyre jelentősebbé váló szegmens kenyeréből.
Az asztali gépek iránti kereslet csökkenésével a hordozható gépek jelenleg is növekvő piaca egyre nagyobb szerepet kap. Az AMD és az Intel a kiesett bevételt a notebookok piacán szeretné visszaszerezni, a Transmeta pedig kizárólag ebben a szegmensben érdekelt.

Bár az Intel vezető pozícióját ebben a szegmensben egyelőre egyik konkurens cég sem fenyegeti komolyan, a versenyhelyzet mint mindig, nekünk vásárlóknak kedvezhet. Az Intel 2001-es tervei között fokozatosan csökkenő árak, és rohamosan gyorsuló notebookchipek szerepelnek. Az 1GHz-es mobil gépekbe szánt chipeket márciusra várja az óriáscég.

A vezető cégek sávokra osztják a notebookokat azok ára és teljesítménye szerint, akárcsak az asztali gépek esetében. A professzionális gépek általában 3000 dollár fölötti áron kaphatóak. A fővonalbeli 3-as teljesítményszintű gépek 2500-3000, a 2-es teljesítményszintű modellek 2000-2500, az első teljesítményszintű gépek pedig 1500-2000 dollárba kerülnek. A viszonylag olcsóbb gépek, melyek ára 1800 és 1000 dollár között mozog, szintén három kategóriára van osztva.

Az Intel a piaci célszegmensnek megfelelően két részre fogja osztani mobil processzorainak gyártását. Az egyik változat ismeri majd a SpeedStep energiatakarékos üzemmódot, míg a másik nem. A felső négy kategória gépei kivétel nélkül a SpeedStep-képes CPU-kat fogják tartalmazni.

Bár az Intel egyelőre titkolózik, nem kizárt, hogy még az éven megláthatjuk az első mobil Pentium 4-es processzort. Amennyiben a processzor megjelenik, egy ideig biztosan uralni fogja a felsőbb kategóriákat.

Az AMD jelenleg inkább az alsó szegmenst célozza meg, az Intel processzorainál jobb teljesítménnyel és alacsonyabb árral. A mobil Athlon és Duron processzorok jó teljesítményük mellett biztosan tartalmazni fogják az AMD PowerNow energiatakarékossági technológiáját, amely Intel megfelelője az olcsóbb Intel CPU-kból esetleg kimaradhat, jelentősen csökkentve ezzel az akkumulátorok élettartamát.

A mobil Athlon és Duron processzorok kisebb-nagyobb előnye ellenére a szakértők a mobil piacon egyelőre mérsékelt sikert jósolnak az AMD-nek. A notebookokat jelenleg leginkább üzletemberek veszik, akik szinte kivétel nélkül az Intel CPU-kat favorizálják, mivel ezeket használják évek óta, probléma nélkül.

A Transmeta sikere is úgy tűnik, még várat magára. Annak ellenére, hogy a céggel rengetegen szimpatizálnak, a Crusoe alapú notebookok nem igazán fogynak. Ennek főbb okai a processzor vártnál jóval kisebb teljesítménye, valamint az a bizonyos cache-probléma. A korai Crusoe tulajdonosok sajnos hamar rá kellett, hogy ébredjenek, pénzükért meglehetősen szerény teljesítményű gépet kaptak, s az is kiderült, hogy a hibázás nem csak az Intel "kiváltsága".

A fejlesztések üteme napjainkban olyan gyilkos, hogy a tesztelésre olykor-olykor a szükségesnél kisebb figyelem jut. Erről árulkodik a Pentium 4 chipset hibája, de nem különben hibás az AMD 760 sem, amit sokan máig sem láttak a piacon. A Crusoe processzorok L2 cache hibája mindezzel némileg ellentmondóan nem tervezési hibára vezethető vissza, hanem bizonyos gyártósorok hibás működésére. Az ilyen, és ehhez hasonló hibák termékbe kerülése nem kerülhető el egyik cégnél sem.

Az Intel a dinamikusan fejlődő notebook-piac legparányibb részét sem szándékozik átadni az AMD-nek. Ez jól látható a cég igen agresszív stratégiájából. 2001 első negyedévben megjelenik a 815M mobil chipset, melyet még az év vége előtt felvált az Almador-M névre keresztelt utód.

A cég professzionális kategóriájú mobil CPU-kra vonatkozó 2001-es tervei a következőek:

A 850MHz CPU-k az első, a 900MHz és 1GHz-es változatok a második, a szintén 1Ghz-es, Tualatin CPU-k 512KB L2 cache-sel a harmadik, majd az 1GHz fölötti változatok a negyedik negyedévre várhatók.

Az AMD egyelőre nem sokat árult el pontos terveiről, egyesek szerint azért, mert problémái vannak. Mások szerint azonban pont azért hallgat a cég, mert olyasmivel fog előállni, ami meglehetősen nagyot fog szólni. Persze, ha az AMD-nek nem sikerülne meghódítani az alsó szegmenst, vagy esetleg feljebb tör, a tajvani VIA rajtpozícióban áll új mobil Cyrix processzoraival, amelyek rendkívül olcsóak, és a kategóriájuknak megfelelő gépekbe megfelelő megoldást jelenthetnek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55