Az S&P javította a Matáv devizaosztályzatát is

MTI Sajtóadatbank, 2001. január 4. 09:07
Az amerikai Standard & Poor's hitelminősítő szerdán A mínuszra javította BBB pluszról a Matáv hosszú lejáratú devizakötelezettségeinek osztályzatát is. A besorolás kilátása negatív a korábbi gyengébb osztályzat pozitív kilátása helyett.
A hitelminősítő egyszersmind megerősítette a Matáv hosszú lejáratú forintkötelezettségeinek A mínusz osztályzatát, ugyancsak negatív kilátással, amelyet december 8-án adott a magyar cégnek.

Az S&P a magyar szuverén devizakötelezettségek december végi A mínuszra javításával - stabil kilátással - indokolta a döntést.

A Matáv többsége a Deutsche Telekomé, a német távközlési cég besorolása A mínusz, negatív kilátással, és ez ugyancsak meghatározza a Matávnak adható osztályzatot - tették hozzá.

A korábbi, december 8-i osztályzást az S&P részletesebben indokolta, a következőképpen: "A Matáv fő erőssége, hogy az egyedüli szolgáltató Magyarországon a hazai vezetékes távolsági beszélgetések és a nyilvános nemzetközi telefonszolgáltatások piacán, és piacvezető a gyorsan növekvő magyar mobiltelefon-piacon is. A Matávnak kizárólagos joga van a vezetékes helyi telefonszolgáltatásokra Magyarország területének 70 százalékán és csaknem minden nagyobb magyar városban, köztük Budapesten is. A Matáv hitelképességének nagy kihívása, hogy folytassa szervezeti átalakulását a távközlés 2002-es liberalizálására készülve, amikor jó helyzetben kell lennie a versenyhez. A tarifákban, a szolgáltatás minőségében, a hálózat minőségében és a termékskálában egyaránt várható versenyhez a Matávnak folytatnia kell az alkalmazkodást a vállalati kultúrában, a minőségben és a költségkezelésben. Így a minimumra csökkentheti a piacvesztést és a haszonrés szűkülésének hatását, amikor a növekvő verseny és a felügyeleti beavatkozás a tarifák csökkenéséhez vezet."

A hitelminősítő intézet azt várja, hogy a piac felszabadítása előtt a Matáv tovább tudja javítani működésének hatékonyságát, újra tudja egyensúlyozni tarifáit, és a liberalizáció után megtartja uralkodó szerepét a piacon és erős lesz a pénzforgalmi mérlege a hazai tevékenységéből.

Kulcsszavak: Matáv S&P +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38