Társasjáték a biztonságos internetért

forrás: Prím Online, 2020. február 20. 17:44

A biztonságos internet megteremtésében kiemelt prioritás, hogy már a legkisebbek is tisztában legyenek az online tér kockázataival és azzal, hogy milyen módon kerülhetik el a rájuk leselkedő veszélyeket. A Biztonságos Internet Napján a Microsoft Magyarország olyan offline társasjátékot mutatott be, amely játékos módon tanítja meg a gyerekeket arra, hogyan kell biztonságosan közlekedni a virtuális térben.

A gyermekek több mint kétharmada saját bevallása szerint már találkozott veszélyhelyzettel az interneten – hangzott el a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által a Safer Internet Day kapcsán megrendezett konferencián, amelyhez szakértőivel, önkénteseivel és egy új edukációs játékkal idén is csatlakozott a Microsoft Magyarország.

 

„A veszéllyel találkozó gyerekek 89 százaléka bízott szüleiben és tanáraiban, és jelezte nekik a problémát. Mindez pedig azt mutatja, hogy kiemelten fontos a legkisebbek edukációja annak érdekében, hogy felismerjék a veszélyes helyzeteket. Emellett természetesen a szülők felkészítésére is figyelmet kell szentelni” – mondta a Biztonságos Internet Napja kapcsán Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing- és operatív igazgatója.

 

A rendezvényen készült videó:

 

Társas tesztelés, álhír kvíz, robotépítés, VR kerékpárszimulátor, szakmai beszélgetések és online tananyag várta a kisiskolásokat, tanáraikat, szüleiket és a szakembereket a Biztonságos Internet Napja rendezvényen, amelynek minden évben aktív résztvevője a Microsoft Magyarország. Idén egy új offline társasjátékot is bemutatott a Microsoft, amelynek segítségével a kisgyermekek felismerhetik a leggyakoribb online kockázatokat és azt, miként kezelhetik a veszélyhelyzeteket. A Kígyók és Létrák társasjáték speciális kiadásában a tudáskártyákon a biztonságos internethasználattal kapcsolatos feladványokat kell megválaszolniuk a gyerekeknek, és így haladhatnak a társasjáték tábláján. A társasjáték bárki számára elérhető, a részei letölthetőek az alábbi linkekről:

 

A rendezvényen Perlaki Gyula a Microsoft szakértője az online játékokról beszélt a szülőknek és pedagógusoknak, miközben a szoftvercég önkéntesei a gyermekekkel játszottak az új társasjáték segítségével. A Microsoft részvétele a Biztonságos Internet Programban annál is inkább fontos, mert 2018-ban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Microsoft segítségével bővítette a Safer Internet programját. A ’Digital Skills for Youth’ nemzetközi program CashGrant pályázatának segítségével a gyerekek, köztük hátrányos helyzetűek is, immár nem csak az online biztonságról tanulhattak, hanem elsajátíthatják a kódolás alapjait is.

 

Az idei Biztonságos Internet Napjának aktív résztvevője volt a Nemzeti Kibervédelmi Intézet és a Digitális Jólét Program is. A megjelent szakemberek egyetértettek abban, hogy mivel a gyermekek utánozzák a felnőtteket, ezért utóbbiak felelőssége megmutatni a helyes utat a helyes internethasználat terén. A Microsoft Magyarország a gyermekeknek és fiataloknak szóló edukációval, a pedagógusok képzését célzó programok támogatásával, digitális tananyagok fejlesztésével, valamint nemzetközi és magyar kutatások támogatásával áll a közös cél mellé. Az összefogás jelentőségét mutatja, hogy Magyarország sereghajtó a tekintetben, hogy a felhasználók mennyire értékelik biztonságosnak a kiberteret. A Microsoft által nemrég közzétett Digital Civility Index (DCI) idei adatai azt mutatják meg, mennyire érzik veszélyeztettnek magukat az online térben az adott ország felhasználói. Magyarországon két év előrelépés után most ismét rosszabbnak érzik a helyzetet a felhasználók.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Continental nyári gumiabroncsa elnyerte az Auto Bild legjobb értékelését

A Continental PremiumContact 7 abroncsa „Példás" minősítést nyert el a német Auto Bild szaklap által legutóbb közzétett teszten (24/03/07. szám), melyen 54 másik nyári autógumit vizsgáltak. A 205/55 R 16 méretű nyári modelleket egy VW Golf VIII-on tesztelték. Az Auto Bild szerkesztői értékelésükben a következőket írták a PremiumContact 7-ről: „Prémium futófelületi mintázat, példaértékű teljesítmény vizes és száraz úton egyaránt, a legrövidebb vizes és száraz féktávolság, jó futásteljesítmény". A Continental Uniroyal márkájú RainSport 5 abroncsa „kielégítő” minősítést kapott a vizes időjárási körülmények között tanúsított tulajdonságainak köszönhetően.

2024. március 19. 14:43

Felvételi: ötezernél is többen jelentkeztek első helyen a győri egyetem színvonalas képzéseire

Közel öt és fél ezren jelentkeztek idén első helyen a győri Széchenyi István Egyetemre, majdnem annyian, mint a rekordszámokat hozó tavalyi évben. Az intézmény ezzel megerősítette helyét a legjobb hazai felsőoktatási intézmények között. Az adatok alapján a fiatalok pozitívan értékelik az egyetem magas színvonalú képzéseit és európai színvonalú infrastruktúráját.

2024. március 19. 13:04

PlayIT: nagyszabású gamer rendezvényeknek ad otthont a Széchenyi-egyetem

A gamingé és az e-sporté lesz a főszerep a győri Széchenyi István Egyetemen március 23-án, ahol a hazai gamerek legnagyobb rendezvénye, a PlayIT Széchenyi Game Fest kap helyet. Az országos eseményen többek között drónok, szimulátorok, izgalmas versenyek és ismert influenszerek várják az érdeklődőket.

2024. március 19. 11:35

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15