Domino processzor digitális szórakoztató elektronikához

Széll Zoltán, 2001. január 9. 13:32
A C-Cube Microsystems Inc. az International Consumer Electronics Show '2001 kiállításon többszálú, több-formátumú média processzor architektúra részleteit fedte fel.
A Domino névre "hallgató" eszköz a digitális szórakoztató elektronikus termékek, az író/olvasó DVD-meghajtók, a személyi videorögzítők, set-top boxok és az átjárók következő generációjában használható. A Domino architektúra lehetővé teszi az egyidejű kódolást és dekódolást maximum négy elkülönített szabványos adatfolyamon, támogatja az MPEG-1, és MPEG-2 valamint alacsony sebességű MPEG-4 és HDTV adatokat. A szilícium alapú Domino architektúra lehetővé teszi a felvett (rögzített) adatfolyamok átalakítását más formátumra: például a DV-t MPEG-re, vagy a CD-Audio-t MPEG-re. A VLIW (Very Long Instruction Word) alapú, olcsó processzor legnagyobb felvevője valószínűleg a szórakoztató elektronikus eszközök piaca - DVD felvevők/lejátszók - lesz. A Domino alapú lapkák 2001 első felében kerülnek forgalomba. A 0,18 mikronos technológiával gyártott lapka 10 millió tranzisztort tartalmaz, ára 30 dollár. A Domino architektúra szíve a nagy teljesítményű, kétirányú többfolyamú kódoló/dekódoló, az integrált transport folyam és az IEEE 1394 interfész.

A Domino alapú lapka két integrált RISC CPU-t tartalmaz. Ezek egyenként 32 bites microSparc magot és két audio-DSP-t foglalnak magukba. Az egyik DSP/CPU egység 150 millió utasítást hajt végre másodpercenként és a médiafeladatokat kezeli, míg a másik RISC/DSP blokk az általános CPU feladatokat. A lapka video DSP-vel is kapható lesz a DCT, az inverz DCT, valamint videotömörítés, a változó hosszúságú adatok dekódolása, a szűrés és a 2D grafikus alkalmazásokhoz. A lapkára egy mozgásbecslő blokkot is integráltak, amely 29 milliárd műveletet hajt végre másodpercenként.(29 BOPS). A videó-DSP teljesítménye 16 BOPS.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17