Monstrum adattárolási megoldások

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2001. január 11. 09:33
Jelenleg több egyetem és óriáscég is foglalkozik olyan kutatásokkal, melyek eredményeképpen egyszer majd különböző, a Napsterhez hasonló P2P (Peer to Peer, egyenrangú) elven működő óriási adattárolási megoldások jöhetnek létre.
A szoftveróriás Microsoft fejlesztő és kutató központja az egyik olyan szervezet, mely talán a legnagyobb erőfeszítéseket teszi ebben az irányban. A Microsoft óriási adattárolási megoldással foglalkozó projectjének a neve: Farsite. Egy másik reményteljes kezdeményezés az OceanStore kódnevet viselő project, melyet a California-i Berkeley egyetem kutatói indítottak el, és amely kezdeményezést olyan tekintélyes szövetségesek is támogatnak, mint például az Amerikai Védelmi Kutatási Ügynökség, az IBM vagy az EMC.

Ezen a héten a Microsoft Farsite programjának vezető fejlesztőmérnökei Lake Tahoe-ban (California) találkoznak az OceanStore projecten dolgozó Berkeley egyetem kutatóival, hogy megoszthassák egymás tapasztalatait és eredményeit. Mindkét kutatási részleg kifejtette, hogy szerintük az általuk kutatott és fejlesztés alatt álló technológiáknak még több év kell ahhoz, hogy megjelenhessenek a fogyasztói piacokon.

A kutatók elmondták azonban, hogy az általuk fejlesztett adattárolási megoldások nincsenek fényévnyi távolságokra. A legtöbb elképzelés szerint a jövőben a hálózatok sávszélesség-növekedésének köszönhetően egy a jelenlegi Napsterhez hasonló peer to peer adattárolási megoldásban kell gondolkozniuk. Az ilyen megoldások lényege, hogy a hálózatba kötött számítógépek nem egy nagykapacitású központi szerverről töltik le a számukra fontos adatokat, hanem egymás közt, egyenrangú kapcsolatokon keresztül cserélnek adatokat. A Napsterhez hasonló jelenlegi megoldások is igényelnek egyéb szervereket, melyek esetében még mindig fennáll a túlterheltség veszélye, ezért a Microsoft féle Farsite project vezetői egy olyan hálózati adattárolási megoldás kifejlesztésén dolgoznak, amely abszolút "szervermentes" lenne, és amelyben minden hálózati hierarchia megszűnne.

A fejlesztők szerint a jövőben azért lesz majd szükség ilyen új adattárolási megoldásokra, mert a személyi számítógépek merevlemezei ugyan mindig egyre nagyobb kapacitásúak lesznek, de idővel már nem tudnak majd versenyben maradni az egyre nagyobb adattömegekkel. A Microsoft Farsite program keretében olyan megoldásokat szeretnének elérni, melyekkel megoldható lenne, hogy például egy nagy cég, vagy egyetem keretein belül akár százezer gépet is össze lehessen kötni, melyeken aztán akár százmilliárd file is elférne a tízezer terabyte-os adattárolási kapacitás következtében. Az Oceanstore projekt még a Microsoft tervein is túltesz, hiszen céljuk egy százmilliárd terabyte-os (!) hálózati adattárolási megoldás kifejlesztése.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55