Az ABB és a HPE közösen csökkentik a szuperszámítógépek energiafogyasztását

forrás: Prím Online, 2020. június 14. 14:54

AZ ABB és a Hewlet Packard Enterprise (HPE) által közösen kifejlesztett technológia jelentősen csökkenti a nagy teljesítményű szuperszámítógépek energiafogyasztását, és növeli ezek számítási teljesítményét és megbízhatóságát.  

A társadalmak előtt álló legsürgetőbb kihívásokra adandó válaszok hatalmas tömegű adathalmazok számítógépes feldolgozását teszik szükségessé. A világ vezető kutatóintézeteiben szuperszámítógépekkel próbálnak megoldást keresni olyan összetett kérdésekre, mint a világjárványok modellezése, a precíziós gyógyászat, az éghajlatváltozás és a kvantummechanika.   

 

A HPE a Cray szuperszámítógépekhez az ABB egyedi, magasabb feszültségszintű egyenáramú (DC1) energiaellátási megoldását alkalmazza, amellyel egy tizennegyedére csökkenthető a rézfelhasználás. A magasabb feszültségszintű DC megoldás további előnye az energiaveszteségek jelentős, akár 95%-kal történő csökkentése. Egy másik, ugyancsak az ABB által szállított megoldás lehetővé teszi a táphálózat teljesítményének számítástechnikai terheléstől függő növelését és csökkentését, így maximális hatásfokot biztosít a rendszer alacsony és csúcsterhelésű működése során is.  

 

 

„Az ABB és HPE fejlesztéseinek köszönhetően a jövőben olyan fenntartható, nagy teljesítményű adatközpontok építhetők, amelyekkel az emberiség választ kereshet a fennmaradását veszélyeztető problémákra, és előrelépést érhet el a világjárványok előrejelzése, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az új gyógyszerek kifejlesztése terén” – nyilatkozta Peter Raadsen, az ABB termékfejlesztési vezetője (Product Line Leader).  

 

„A jövőben kevesebb erőforrással és kisebb energiafelhasználás mellett nagyobb számítási teljesítményre lesz szükségünk” – nyilatkozta, Christopher Wellise, a HPE fenntarthatósági igazgatója. „A HPE elkötelezte magát amellett, hogy felgyorsítsa az átállást a körforgásos gazdaságra, így olyan innovatív technológiák kifejlesztésére törekszik, amelyekkel kezelhetők az energiaellátás és az erőforrások terén mutatkozó korlátok.”   

 

További előnyt jelent a szuperszámítógépek hőtermelésének és áramfelvételének valós idejű monitorozása. A HPE szerverekben a kritikus komponenseknél beágyazott energia- és hőmonitorok állnak rendelkezésre, amelyek a kimenő adatokat összegyűjtik, és továbbítják a HPE egyedi, távoli szerverkezelési szoftveralkalmazásán, a HPE Integrated Lights Out (iLO)-on keresztül, így biztosítva a HPE szerverek gördülékeny, biztonságos konfigurálását, felügyeletét és frissítését. Az iLO alkalmazás segítségével a felhasználók bizonyos eszközökkel, így például a HPE OneView, a HPE InfoSight, az ABB Ability Data Center Automation vagy harmadik fél Data Center Infrastructure Managementje (DCIM) figyelemmel kísérhetik az eszközeik kihasználtságát, energiafogyasztását és hőtermelését, és optimalizálni tudják a működésüket.     

 

A Data Center Automationt kombinálva az ABB Ability -vel, az ABB helyszíni és hibrid felhőkörnyezetekhez kifejlesztett ipari megoldásával, a HPE és az ABB automatizálhatják a terhelés és a CPU dinamikája közötti összefüggést az adatközpontok hűtésével, ami akár 30%-kal is csökkenti az energiafelhasználást. 

  

A HPE és az ABB 2017 novemberében lépett globális, stratégiai partnerségre. Az együttműködés keretében a két fél az ABB legjobb digitális termékeit kombinálja a HSE piacvezető, innovatív, összekapcsolhatóságot biztosító, biztonságos peremhálózati és hibrid információtechnológiai (IT) megoldásaival, valamint az új „everything-as-a-service” modelljeivel.   

 

1 A Cray számítógépek +/− 190-volt kimenetű táphálózatot alkalmaznak.  

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15