GfK: információs társadalom - egyre tájékozottabbak az emberek

MTI Sajtóadatbank, 2001. január 22. 10:45
Magyarországon egyre tájékozottabbak az emberek az információs társadalommal kapcsolatban - állapítja meg a GfK Piackutató Intézet legfrissebb felmérése.
A felnőtt lakosságot reprezentáló ezerfős mintán 1999-ben és 2000-ben elvégzett vizsgálat tanúsága szerint a kommunikáció fejlődése egyre inkább a mindennapi élet velejárója.

Míg tavalyelőtt a megkérdezettek legnépesebb csoportját azok alkották, akik nem ismerték az információs társadalom fogalmát, addig tavalyra már a harmadik helyre szorultak vissza a tájékozatlanok. A lista élére kerültek ugyanis az információs társadalmat a információhoz és az információáramláshoz társítók, illetve a fogalomból a számítógépekre és elterjedésükre asszociálók csoportja.

A megkérdezettek tíz százaléknál nagyobb része nevezi meg az internetet, az elektronikus levelezést, valamint a sajtóhoz való hozzáférést, mint az információs társadalom legfontosabb jellemzőjét. Szintén tíz százaléknál nagyobb részt képviselnek a médiát és más információforrások számszerű növekedését, valamint fontosságát említők.

A GfK felmérése megállapítja azt is, hogy jelenleg ugyan még többségben vannak azok, akik szerint az emberek nem értik meg a körülöttük lévő modern világot, ám arányuk érezhetően csökken.

A nagyobb tájékozottság következtében a válaszadók a korábbinál mértéktartóbban ítélik meg az egyes információs eszközök jövőben várható szerepét. Jelentősen csökkent például azok aránya, akik szerint az emberek tíz év múlva a legtöbb árut számítógéppel rendelik meg otthonukból.

Szintén kevesebben vélekednek úgy, hogy a számítógépek tíz év múlva teljesen eluralják az emberek életét. Csökkenő mértékben ugyan, de még mindig többségi vélemény, hogy tíz év múlva a legtöbb ember érteni és használni fogja a számítógépeket.

A GfK felmérése kitér a kommunikáció térhódítására is. Adataik alapján az internethez jelenleg kétszer annyian férnek hozzá, mint három évvel korábban, és ugyanebben az időszakban 900 ezerrel nőtt a mobiltelefonnal rendelkező háztartásban élők száma is. A személyi számítógépet használók száma az elmúlt három évben megtriplázódott - derül ki a kutatásból.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50