3,18 százalékos telefondíj-emelés a Matávnál

MTI Sajtóadatbank, 2001. január 24. 19:17
A Matáv Rt. 2001-ben éves szinten átlagosan 3,18 százalékkal emeli hatósági telefondíjait, ami mintegy harmada a 2000. évi átlagos 9,8 százalékos inflációnak, s alig több mint fele a kormány által tervezett 2001. évi 6 százalékos inflációnak - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
A tarifaemelésről kiadott közlemény szerint a Matáv új díjszabásában jelentős mértékben, átlagosan 10,2 százalékkal csökkennek a percdíjakból és kapcsolási díjakból álló forgalmi díjak. Ezen belül a helyi hívások díja átlagosan 6,4 százalékkal, a belföldi távolsági és nemzetközi hívás díjai pedig átlagosan 14, illetve 15 százalékkal csökkennek.

A legkedvezőbb változás a kapcsolási díj esetében következik be, amelynek összege 36,7 százalékkal csökken.

A közlemény szerint a Matáv egyszerűsíti és átláthatóvá teszi tarifáit, s a jelenlegi három helyett két díjazási időszakot különböztet meg: a csúcsidő 07-18 óra között, a csúcsidőn kívüli időszak 18-07 óra között lesz. Csúcsidőn kívüli időszaknak számít a hétvége és munkaszüneti nap is.

A Matáv közölte, hogy a kapcsolási díjat bruttó 7,50 forintról 4,75 forintra csökkenti.

A helyi beszélgetési díj csúcsidőben változatlanul bruttó 9 forint, míg csúcsidőn kívül emelkedik, s 4,50 forint lesz.

A Matáv szerint azonban a kapcsolási díj jelentős csökkenése miatt egy átlagos hosszúságú helyi hívás díja így is olcsóbb lesz az eddiginél.

A Matáv saját szolgáltatási területén speciális internettarifát vezet be. Ennek keretében február 1-jétől minden - a 06 51-es behívószámon elérhető -internet-szolgáltató hívása csúcsidőben percenként bruttó 7,50 forint, csúcsidőn kívül pedig 3,75 forint lesz. A társaság kapcsolási díjat nem számít fel. A Matáv közölte, hogy a híresztelésekkel ellentétben a 150 forintos kedvezményt nem szünteti meg február 1-jén. A korábban megrendelt Mindenkinek csomagok legalább júniusig érvényben maradnak és változatlan feltételek mellett támogatják az internetezést.

Az új, internetezőknek kidolgozott csomagokra előreláthatólag márciustól lehet majd előfizetni. A Matáv közölte, hogy ezekre a jelenleginél semmivel sem kedvezőtlenebb csomagokra válthatnak majd át a Mindenkinek csomag előfizetői is.

A társaság döntött arról is, hogy olcsóbb lesz a belföldi távolsági beszélgetések díja. Csúcsidőben a díj 3,75 forinttal, bruttó 30 forintra csökken, csúcsidőn kívül pedig bruttó 15 forintra változik percenként. A nemzetközi hívások díjai február 1-jétől átlagosan 15 százalékkal csökkennek, így a telefonálás a legtöbb országba lényegesen olcsóbb lesz. A legnagyobb mértékben a nyugat-európai, illetve az észak-amerikai országokba irányuló hívások díjai csökkennek: így például 19,4 százalékkal, bruttó 93,75 forintra mérséklődik a Németországba és egyéb európai országokba, illetve 21,9 százalékkal, 93,75 forintra az Amerikai Egyesült Államokba vagy Kanadába irányuló hívások percdíja. Nem változnak viszont a szomszédos országokba irányuló hívások díjai.

A Matáv emeli viszont a havi előfizetési díjakat: az egyéni fővonal díja a jelenlegi 2267,50 forint helyett bruttó 2885 forint lesz, míg az üzleti fővonalért bruttó 3050 forint helyett bruttó 3875 forintot kell fizetni. A havi előfizetési díjak átlagosnál nagyobb mértékű emelésével a Matáv közelíteni kívánja az előfizetési díjat a vonalfenntartás tényleges költségéhez. Emellett az előfizetési díj növelése teszi lehetővé, hogy a forgalmi díjakat jelentősen csökkenhessenek - áll a társaság közleményében. Az idén is tovább él Minimál díjcsomag néven a tavaly bevezetett kisfogyasztói csomag. A Matáv ezt azoknak az ügyfeleknek ajánlja, akiknek a telefon leginkább arra szolgál, hogy ők bármikor felhívhatóak legyenek, ők maguk azonban keveset telefonálnak. Aki megrendeli a Minimál díjcsomagot, 2001-ben is alacsonyabb havi előfizetési díjat, bruttó 1612,50 forintot fizet. Aki tehát most választja a Minimál díjcsomagot, az 1272,50 forintot takaríthat meg az előfizetési díjon - tartalmazza a közlemény.

A Matáv közölte azt is, hogy emellett a forgalmi díjak csökkenése ugyanúgy érinti a Minimál csomag előfizetőit is, s a csomag részeként két új kedvezményt is bevezet. Ingyenesen nyújtja a Hangos számla szolgáltatást, illetve lehetővé teszi egy bázisdíjon hívható szám kiválasztását.

Az ingyenes Hangos számlával az ügyfél bármikor megtudhatja, hogy az adott hónapban még hány forintot használhat fel a Minimál díjcsomag által biztosított maximum havi bruttó 500 forintnyi díjkedvezményből. E határ átlépése után a beszélgetési és kapcsolási díjak - a tavalyi csomagnak megfelelően - emelkednek, kivéve, ha az ügyfél él a társaság másik újdonságával, és a kiválasztott rokon vagy ismerős belföldi vezetékes számát hívja. Ezt a számot ugyanis a 66,7 százalékkal, maximum 500 forintnyi díjkedvezmény felhasználása után is kedvezményesen, a Bázis díjcsomag alacsonyabb beszélgetési díjain lehet hívni.

Az ügyfél az ingyenesen hívható telefonos ügyfélszolgálatnál - 1212 - igényelheti a csomagot, és megadhatja azt az egy kiválasztott számot, amelyet háromhavonta díjmentesen megváltoztathat. A Minimál csomaggal lehetőség nyílik a kényelmi szolgáltatások igénybevételére is.

Az érmés és a kártyás nyilvános telefonoknál az impulzusdíj továbbra is bruttó 20 forint marad. A nyilvános távbeszélő díjak átlagosan 4,6 százalékkal emelkednek az impulzus időtartamok csökkenése miatt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55