A Continental 2022-től újrahasznosított PET palackokból készít gumiabroncsokat

forrás: Prím Online, 2021. augusztus 21. 12:24

A Continental 2022-től lehetővé teszi az újrahasznosított műanyagpalackokból származó újrafeldolgozott poliészter használatát. Az új fenntartható poliészter fonalat mechanikus eljárással nyerik ki a polietilén-tereftalát (PET) palackokból, és a gumiabroncs szövetvázának kialakítása során fogják felhasználni. 

Ezzel a hagyományos poliészter teljes mértékben kiváltható. A prémium gumiabroncsgyártó együttműködő partnerével és beszállítójával, a rostok terén nagy szakértelemmel rendelkező OTIZ textilgyártóval közösen kifejlesztett egy speciális technológiát a PET palackok újrafeldolgozására, mely során elhagyhatók a korábban szükséges köztes kémiai lépések, és mellyel a poliészter fonal képes lesz megfelelni az abroncs magas mechanikai követelményeinek. Az ún. „upcycling” folyamat során a PET palackok nagyteljesítményű PET-anyaggá alakulnak át.

 

„Akár már 2022-től is használhatunk újrahasznosított PET palackokból nyert anyagokat a gumiabroncsok gyártásában. Az innovatív folyamat során a szálakat újrahasznosított PET-ből fonják, anélkül, hogy az anyagot előzetesen összetevőire kellene bontani” – mondja Dr. Andreas Topp, a Continental Tires üzleti területének anyagokért, folyamatfejlesztésért és iparosításért felelős vezetője, majd hozzáteszi: „Már az idei müncheni IAA MOBIITY kiállításon bemutatunk egy rendkívül innovatív speciális gumiabroncsot, amely újrahasznosított PET palackokból kinyert poliészter fonallal készült. Az újrahasznosított poliészter fonal használatával újabb fontos lépést teszünk a termékeken átívelő körkörös gazdaság felé.”

 

 

Az újrahasznosítási folyamat részeként a palackokat először szétválogatják, eltávolítják a kupakokat és végül mechanikusan megtisztítják. A gépi aprítás után olvasztásra, majd granulálásra kerülnek, ezt pedig szilárd fázisú polimerizáció és egy módosított centrifugálási folyamat követi. „A módosított gyártási folyamatunk lehetővé teszi, hogy PET palackokból gumiabroncs-gyártáshoz alkalmas poliészter fonalat nyerjünk anélkül, hogy polimerizációs folyamatot kellene elvégezni monomerekből” – magyarázza Dr. Derren Huang, az OTIZ kutatási és fejlesztési igazgatója.

 

A Continental által elvégzett laboratóriumi és gumiabroncs-tesztek kimutatták, hogy a másodlagos nyersanyagszálak ugyanolyan jól teljesítenek, mint az eddig használt szálak. Minőségük és stabilitásuk megegyezik a szűz PET-ével, valamint szakítószilárdságuk, szívósságuk és hőstabilitásuk különösen alkalmassá teszi őket a gumiabroncsok létrehozásában történő felhasználásra.

 

A hagyományos PET-et régóta használják alapanyagként az autógumi-gyártás során, mert nagy terhelés és hőmérséklet mellett is képes megtartani alakját, és ezáltal a vezetési sebességtől függetlenül folyamatos biztonságot nyújt. Az újrahasznosított PET használata értékes erőforrásokat takarít meg az abroncs gyártásakor: manapság egy hagyományos személygépkocsi-gumiabroncs körülbelül 400 grammnyi poliészter fonalat tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a jövőben több mint 60 újrahasznosított PET palackot is fel lehet használni egy teljes gumiabroncs-szett elkészítéséhez.

 

 

A körkörös gazdaság szerves részét képezi a Continental fenntarthatósági stratégiájának

Az újrahasznosítás egyre fontosabb szerepet kap a prémium abroncsok tervezésében, fejlesztésében és gyártásában. A Continental célja, hogy legkésőbb 2050-re 100%-ban fenntarthatóan előállított anyagokat használjon fel abroncstermékeiben. Az újrahasznosított PET felhasználásával az abroncsgyártónak sikerül újabb lépést tennie a körkörös gazdaság felé.

 

„Számunkra a hulladék a holnap alapanyaga, így látjuk a körkörös gazdaság által felvázolt jövő modelljét. A Continental amellett való elkötelezettsége, hogy aktívan alakítsa és vezesse ezt az átalakulást, előnyt jelent számunkra jövőbeli üzleti tevékenységünk és ezáltal jövőbeli életképességünk szempontjából” – mondja Claus Petschick, a Continental Tires üzleti területének fenntarthatóságért felelős igazgatója. „Célkitűzésünk egyértelmű: legkésőbb 2050-ig partnereinkkel és beszállítóinkkal együtt teljesen le kívánjuk zárni termék- és erőforrás-ciklusainkat.”

Kulcsszavak: Continental gumiabroncs

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15