Az Elcoteq Magyarországon is leépít

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 5. 08:54
A finn Elcoteq elektronikai-alkatrész gyártó csoport pénteken nagy leépítéseket jelentett be, miután a svéd Ericcson telefongyár megvonta tőle korábbi megrendeléseit.
Az Elcoteq termelésének 90 százalékára hagyományosan az Ericsson és a finn Nokia mobiltelefongyár a vevő. Az Elcoteq korábban 54,4 millió euró rendkívüli tételek nélküli profitot jelentett tavalyról, az 1999-es 9,8 millió eurós haszon után. Az egy részvényre jutó nyeresége 1,38 euróra ugrott 0,21 euróról.

A pénteki közlemény szerint az Elcoteq 600 állást szüntet meg észtországi, tallini gyárában - ez az ottani létszám 19 százaléka -, és 3200 fős magyarországi létszámát is csökkenti 25 százalékkal.

Az Ericsson múlt pénteken közölte, hogy mobiltelefonjait ezentúl a szingapúri székhelyű Flextronicsnál gyártatja. Más elektronikai gyártók is igyekeznek áthelyezni termelésüket az olcsóbb munkaerejű ázsiai és latin-amerikai országokba - jegyzik meg elemzők.

Az Elcoteqnél azt is elmondták, hogy a tallini üzemük bővítését fél évvel elhalasztják, és három hónappal később nyitják meg új, lengyelországi gyárukat.

Az Elcoteq szenvedését csökkenti, hogy sikerült új megállapodást kötnie az Ericssonnal, amely lehetővé teszi a távközlési hálózatépítés növelését. A finn vállalat előrejelzése szerint az idei első félévben értékesítésük nem fog nőni a tavalyi első félévhez képest, a megtérülés pedig rosszabbodni fog, de az egész évi értékesítés és a működési profit nagyobb lesz a tavalyinál. Tavaly az értékesítés majdnem háromszorosára, 2,2 milliárd euróra nőtt.

A múlt hét végén az Elcoteq több mint 50 százalékkal visszaesett a helsinki értéktőzsdén. Péntek délelőtt 15,50 euró volt az ára, 1,52 százalékkal alacsonyabb, mint a csütörtöki zárásban.

Kulcsszavak: Ericsson Elcoteq +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59