Ukrajnából menekült indiai hallgatókat fogadott be a Széchenyi István Egyetem

forrás: Prím Online, 2022. március 5. 14:51

A győri Széchenyi István Egyetem 121, az ukrajnai háború elől Magyarországra menekült indiai hallgatót fogadott be csütörtökön este. A csoport hamarosan továbbutazik szülőhazájába. Az intézmény a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak ugyanakkor jelezte, hogy 200, hazánkban menedéket kereső nemzetközi hallgató befogadását vállalja tartós jelleggel.

„A Széchenyi István Egyetem számára nemzetközi színvonalú oktatási, kutatási tevékenysége mellett rendkívül fontos a társadalmi felelősségvállalás is. Ez különösen előtérbe kerül az olyan humanitárius válsághelyzetben, ami jelenleg az egyre súlyosbodó ukrajnai háború következtében alakult ki. Intézményünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak jelezte, hogy 200 férőhelyet ajánl fel a harcok sújtotta országból érkező menekültek számára. A szaktárcák csütörtökön délután arról tájékoztattak, hogy 121 olyan indiai hallgató érkezik hozzánk, aki eddig valamelyik ukrán egyetemen tanult, és most hazánkban keresett menedéket” – mondta dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi rektorhelyettese.

 

A megérkezés pillanatai: az indiai hallgatók és a Széchenyi István Egyetem munkatársai az intézmény győri campusán. 

 

A csoport csütörtökön késő este érkezett meg három busszal a Széchenyi István Egyetem győri központi campusára, ahol az intézmény Egyetemi Szolgáltató Központjának és Nemzetközi Programok Központjának munkatársai, valamint Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának tagjai fogadták őket.

 

„Regisztrációt követően mindannyiuknak K4 kollégiumunkban biztosítottunk szállást. Külön köszönjük az egyetem Uni-Famulus Kft.-jének, hogy még csütörtökön este meleg vacsora, majd pénteken reggeli készült számukra. Közösségünk is azonnal összefogott, amiért ugyancsak nagy köszönettel tartozunk. Egyetemi Szolgálató Központunk a közösségimédia-felületeken adománygyűjtést hirdetett, hiszen az indiai hallgatók nagyon kevés ruhával és csomaggal érkeztek. A gyűjtés folytatódik, elsősorban higiéniai termékeket, alsóneműket, kabátokat, más ruhákat, takarókat várunk. Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy már reggelre rengeteg felajánlás érkezett a hallgatók és a munkatársak részéről” – részletezte dr. Lukács Eszter, hozzátéve, hogy ez az indiai csoport várhatóan néhány napon továbbutazik szülőhazájába.

 

A Széchenyi István Egyetem kollégiumában elszállásolt indiai hallgatók rendkívül hálásak az intézmény önzetlen segítségéért. (Fotó: Horváth Márton)

 

Az indiai menekültek egyike Aryan Singh, aki a háború kitöréséig a kijevi Bogomolets Orvostudományi Egyetemen tanult. „Rettenetesen féltünk. Folyamatosak voltak a bombázások. Egy kilométerre tőlünk rakéták romboltak le épületeket. Öt napon át egy kis óvóhelyen éltünk, ötszázan összezsúfolva. A szobánkba nem mehettünk fel, alig volt élelmünk, amit próbáltunk valahogy okosan beosztani” – idézte fel.

 

Az ukrán fővárosból nagy nehezen el tudtak jutni Lviven és Ungváron keresztül a magyar határra. Hazánkban előbb Debrecenbe, majd Budapestre, végül Győrbe kerültek. „Elmondhatatlanul hálásak vagyunk mindenkinek Magyarországon és itt, a Széchenyi István Egyetemen. Rengetegen segítettek, segítenek, egyáltalán nem érezzük azt, hogy idegenek vagyunk. Ez a legjobb ország, ahol valaha jártam” – mondta végül.

 

A Széchenyi István Egyetem a 121 tagú indiai csoport átmeneti segítésén túl felajánlotta csatlakozását a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett programhoz, amelynek lényege Ukrajnából menekült nemzetközi hallgatók tartós befogadása. Az intézmény 200 férőhelyet bocsát rendelkezésre ilyen célra, és vállalná az érkezők oktatását is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50