Napster-hálózat: ítélethozatal előtti dömping

FeriMesz , 2001. február 12. 20:26
A Napster internetes zenecserélgető hálózat ügyében február 12-ére ígértek döntést. A hétfői napon nagyon sok zenekedvelő jelentkezett be a Napster hálózatába, hogy még egyszer ingyenesen tölthessenek le zenét.
A techchannel.de internetes portál információi szerint a Napster-hálózatában több mint félmillió ember tette közkinccsé mp3-kódolású zeneszámait, és válogatott mások archívumából. Ez 300 ezerrel több a korábbi napok forgalmához képest.

Egy San Franciscó-i bíróság közép-európai idő szerint február 12-én este hoz döntést az öt amerikai lemezcég által folytatott perben. A döntés akár a Napster leállítását is eredményezheti.

A Napstert a szerzői jogok megsértése miatt perelték be. A Napster program segítségével bármelyik internetező ingyen férhet hozzá zeneszámok tízezreihez. A Napster vezetői úgy gondolják: nyerni fognak. Ezt internetes oldalukon is közzétették.

Az 1999-ben az akkor 18 éves Shawn Fanning által alapított cég nemrég stratégiai szövetséget kötött a Bertelsmann médiaóriással. A szerződés értelmében a Napster nem marad többé ingyenes, hanem előfizetéses szolgáltatássá alakul. Az RIAA (Recording Industry Association of America), azaz az amerikai lemezcégek társasága továbbra is folytatta a pert.

Kulcsszavak: Napster mp3 jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55