IBM: támogatta a holokausztot?

FeriMesz , 2001. február 12. 20:41
Az IBM-től kártérítést követelnek a holokauszt támogatása miatt. A koncentrációs táborok túlélőit képviselő amerikai ügyvédek azzal vádolták meg a világ legnagyobb számítógépes vállalatát az egyik brooklyni bíróságon, hogy az a zsidók kínzására alkalmas gépekkel látta el a nácikat.
Az IBM Németország egyik munkatársa február 12-én Stuttgartban azt nyilatkozta, hogy az IBM egykori leányvállalata, a berlini székhelyű Dehomag irányítását a nácik erőszakosan átvették a haláltáborok időszakában. A kényszermunkások kártérítésével foglalkozó németországi hatóság képviseletében Wolfgang Gibowski a Handelsblatt újságnak elmondta: félő, hogy a haláltáborok túlélőinek még tovább kell várniuk a tényleges kártérítésre. Az IBM ellen annak német leányvállalatai miatt indított per ugyanis tovább lassíthatja a német gazdaság jogbiztonságának megalkotását.

Az IBM ellen február 10-én indították a pert, amely egy könyv megjelenésével hozható összefüggésbe. A szerző, Edwin Black kiemeli, hogy legalább egytucatnyi koncentrációs táborban alkalmaztak Dehomag-gyártmányú lyukkártyás gépet. A gépek szállításáért és fenntartásáért a Dehomag volt felelős.

Az IBM amerikai képviselete a perrel kapcsolatban nem foglalt azonnal állást. Internetes oldalán azonban hangsúlyozta: nem titok, hogy a nemzetiszocialisták használták a gépeket. "Annak idején a Németországban működő külföldi tulajdonú cégekhez hasonlóan a Dehomag is a náci hatóságok hatalma alá került a második világháború előtt és alatt. Ezeket a gépeket a washingtoni Holocaust-múzeumban lehet megtekinteni.

AZ IBM Németország munkatársa, Thomas Mikeleit elmondta: a Hollerith-gépek (lyukkártyás gépek) használata évtizedek óta ismeretes, nem vitás. A Dehomag dokumentumait a stuttgart-hohenheimi és New York-i egyetemek rendelkezésére bocsátották.

Az IBM annak idején Computing-Tabulating-Recording Company néven működött, és az első világháború után az 1910-ben alapított Deutsche Hollerith Maschinen Gesellschaft (Dehomag) 90 százalékos tulajdonosa lett. A perelők szerint ettől kezdve az IBM USA és annak elnöke, Thomas J. Watson (1915-1956) irányította a céget.

Kulcsszavak: IBM jog +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59