Tudatos utazási tippeket ad a Yettel

forrás: Prím Online, 2022. július 8. 20:03

Elfogyott a mobilnetünk, lemerült a készülék vagy éppen a vízállósági teszten bukott el a mobilunk? Az okostelefonok korában már nem kérdés, hogy a mobilunk egyszerre az utazási irodánk, a beszállókártyánk, a fényképezőgépünk, a térképünk és a tudakozónk. 

Ezen funkciók hiánya akkor tűnik fel igazán, ha nyaralásunk során valami váratlan dolog történik a készülékünkkel, és nem tudjuk használni. A Yettel szakértői most 5 tippet gyűjtöttek össze, amelyek segítségével megelőzhetjük a leggyakoribb problémákat, és felkészíthetjük mobilunkat a nyári szezonra. 

 

1. Roamingozzunk tudatosan

Már-már nosztalgiával tekintünk vissza azokra az időkre, mikor csak a WiFi miatt tértünk be egy külföldi kávézóba, hogy megtervezzük az útvonalat a szállásunkig. Hogy ez valóban csak emlékkép maradjon, fontos, hogy az utazás előtt ellenőrizzük a roaming adatkeretünket. Amennyiben az EU-ban és az 1-es díjzóna országaiban nyaralunk, könnyebb a dolgunk, ugyanis a roamingszabályozásnak köszönhetően hasonló előírások vonatkoznak ránk, mintha otthon tartózkodnánk. Hívások esetén a roamingdíj alapja a díjcsomagunk hálózaton kívüli percdíja, azaz ugyanannyiért telefonálhatunk, mintha egy másik szolgáltatóhoz tartozó számot hívnánk otthon. 

 

A belföldi adatkeretünket felhasználhatjuk külföldön is, de érdemes ellenőrizni, hogy a díjcsomagunkra vonatkozóan vannak-e roamingkorlátozások, hogy ne a legrosszabb pillanatban fogyjon el a mobilnetünk. Amennyiben EU-n kívüli helyszín az úticélunk, már utazás előtt nézzünk utána az adott ország szabályozásainak és annak, hogy a szolgáltatónk milyen roaming-szolgáltatásokat kínál, hogy ki tudjuk választani a számunkra legkedvezőbb opciót. 

 

2. Vízparton is biztonságban

Ha a vízparti pihenés során a telefonunk helyett mi szeretnénk kikapcsolódni, érdemes néhány dologra figyelni. A fekete képernyő miatt a telefonok közvetlen napfényben hamar túlmelegedhetnek, ezért a strandon – amikor nem használjuk – érdemes a táskánkban, árnyékos helyen tartani. Amennyiben úgy érezzük, már megtörtént a baj és túlmelegedett a mobilunk, azonnal kapcsoljuk ki, és lassan hűtsük le. 

 

Habár vonzóak lehetnek a reklámokban látott búvárkodós képek, fontos hangsúlyozni, hogy nem minden készülék alkalmas a víz alatti fotózásra. A legtöbb mobil esetében a vízállóság azt jelenti, hogy nem történik baj, ha eső éri, vagy mosogatás közben ráfröccsen a víz. Mielőtt azonban úszni indulnánk a telefonunkkal, érdemes alaposan utánanézni a készülék tulajdonságainak, ugyanis még a csúcskategóriás, valóban vízálló telefonokat sem feltétlenül vihetjük magunkkal órákra a vízbe.

 

 

3. Készülékbiztosítás – mielőtt megtörténne a baj

Bár fontos az elővigyázatosság, néha így sem tudjuk elkerülni, hogy megtörténjen a baj. Épp ezért érdemes készülékbiztosítást kötni, így hazaérkezve megkönnyebbülés lehet, ha a költekezések után nem egy új telefonért kell venni az irányt a repülőtérről. A Yettel készülékbiztosítása a választott csomagtól függően fedezetet nyújthat lopásra, véletlenszerű mechanikai károsodásra, például törésre, elázásra, vagy akár rongálásra, belső meghibásodásra és párásodásra is. 

 

4. Applikációkkal a teljes kényelemért

Érdemes már előre utánanézni, hogy milyen applikációkkal tudjuk könnyebbé tenni a külföldi tartózkodásunkat. Hasznosak lehetnek például a különböző közlekedési alkalmazások, mint a helyi közösségi közlekedési applikáció, vagy az Uber, de a Tripadvisor és a Google Fordító is kapóra jöhet. Néha a legnagyobb kikapcsolódást az jelenti, ha utazás közben be tudjuk hozni a lemaradásunkat a kedvenc sorozatunkból. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a streamingszolgáltatók kínálata országonként változhat, ezért lehet, hogy a sorozatunk nem lesz elérhető az adott régióban. 

 

5. Néha kapcsoljunk ki

Bár a mobiltelefon valóban remek társ lehet az utazás során, fontos megtalálni az egyensúlyt a digitális és az online világ között, és érdemes tudatosan használni a készüléket. Ha hajlamosak vagyunk pihenés közben is rápillantani a munkahelyi e-mailekre, már indulás előtt kapcsoljuk ki az értesítéseket, sőt, bizonyos alkalmazások segítségével akár le is zárhatunk applikációkat, hogy kisebb legyen a kísértés. 

Kulcsszavak: mobiltelefon Yettel

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kirobbanó gaming teljesítmény az AOC 44,5″ OLED monitorjával

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – újabb csúcskategóriás OLED modellel bővíti a népszerű AGON PRO termékcsaládot. A 44,5″ hüvelykes (113 cm) AGON PRO AG456UCZD gamer monitor elmélyült játékélményt nyújt. 

2024. március 18. 17:44

Átadták a Jedlik Ányos-díjat

Idén is átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egyik legrangosabb díját, a Jedlik Ányos-díjat, amely a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja. A Magyar Nemzeti Múzeumban kiosztott díjat ezúttal két vegyészmérnök, egy építőmérnök, egy villamosmérnök és egy szellemitulajdon-védelem területén tevékenykedő szakember kapta.

2024. március 18. 16:10

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15