Nagy-Britannia - közel egymilliárd SMS januárban

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 22. 16:18
Minden eddigi rekordot megdöntött januárban a szöveges üzenetek küldése a brit mobiltelefonokról - a hálózatok közel egy milliárd SMS-t továbbítottak.
A szerdán London nyilvánosságra hozott adatok szerint üzenetenként 10 pennys átlagárat számolva a mobiltársaságok januárban 100 millió font bevételre tettek szert. Az SMS-küldés leginkább a brit tinédzserek körében népszerű, a legnagyobb számban a 12-16 éves korosztály gyártja a szöveges üzeneteket nemcsak annak titokzatos volta miatt, hanem azért is, mert az üzenetküldés jóval olcsóbb, mint a telefonhívás.

Januárban a 40 millió brit mobiltulajdonos több mint 929 millió SMS-t küldött. Ez 18 százalékkal haladta meg a decemberi üzenetek számát, és háromszorosa volt az előző év hasonló időszakában mért adatnak. A növekedést leginkább a több millió új évi jó kívánsággal magyarázzák a szakemberek, akik a múlt héten ünnepelt Bálint-nap miatt hasonló nagyságrendű szöveges üzenetre számítanak februárban is. Sőt úgy vélik, hogy az SMS küldési kedv csak fokozódik, mivel a mobiltulajdonosok egyre nagyobb számban térnek át a szöveges üzenetekre, hogy leszorítsák borsos telefonszámlájukat. (A szöveges üzenetek 30-50 százalékkal olcsóbbak a telefonhívásnál.)

Az SMS-üzenetek megszaporodása miatt egyes szolgáltatók a közelmúltban azzal fenyegetőztek, hogy felülvizsgálják tarifarendszerüket, és ha a tendencia rontja piaci helyzetüket, megemelik a díjszabást. A brit távközlési felügyelet, az Oftel azonban az ellenkezőjére, a tarifacsökkentésre akarja rábírni a szolgáltatókat. Miközben felülvizsgálja a szolgáltatók díjszabását, arra is keresi a választ, miért kedveltebbek az SMS-üzenetek a telefonhívásoknál. A két legnagyobb szolgáltató, a Vodafone és a BT Cellnet adatai szerint a mobiltelefon-hívások száma is folyamatosan növekszik, a szöveges üzeneteké azonban sokkal nagyobb mértékben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14