Egyszerű szupravezető szuperchipek készítésére

Tóth Kristóf, 2001. február 26. 23:11
A tudósok nemrégiben egy viszonylag általános anyagról felfedezték, hogy szupravezetőként viselkedik. Az anyag felhasználása óriási lendületet adhat a szupergyors processzorok és memóriák kifejlesztésének, írja a Nature tudományos folyóirat.
A szupravezető anyagok gyakorlatilag nem rendelkeznek mérhető elektromos ellenállással. Egyetlen hátrányuk az, hogy szupravezető tulajdonságaikat csak igen alacsony hőmérsékleten lehet kihasználni. A szupravezetőkben az elektromos áram akár ezerszer gyorsabban haladhat, mint a hagyományos CMOS technológiával készült chipekben.

A szupravezetőkkel készült chipek hihetetlen sebességre lennének képesek, de a chipek mesterséges, abszolút nulla fok körüli hőmérsékleten tartása, (-273 Celsius fok) igen nehéz feladat. A tudósok évtizedek óta keresik azt az anyagot, amely szobahőmérsékleten, vagy annak közelében is szupravezető tulajdonságokkal bírna, tehát ellenállás nélkül engedné át magán az elektromos áramot. Az eddigi legjobb eredményt a kutatók egy komplex kerámiával érték el, amely -139 fokig megtartja ezen képességét.

A tokiói Aoyama-Gaukin Egyetem kutatói egy viszonylag közönséges anyagról, a magnézium diboridról felfedezték, hogy rendkívül ígéretes szupravezető tulajdonságokkal bír, áll a Nature egyik cikkjében. A kutatók most azt remélik, hogy a vegyület kiindulópont lehet a magas hőmérsékletű szupravezetők keresésében, ami a kerámiák körében már-már lezárult sikertelenül.

Az alacsony hőmérsékletű szupravezetőket jelenleg csak néhány speciális alkalmazási területen használják, mint például a rendkívül kis mágneses mezők kimutatására használt SQUID (superconducting quantum interference device - szupravezető kvantum-interferenciamérő) műszerekben, és egyes mikrohullámú eszközökben.

A chip-ipar azt reméli, hogy a kutatóknak sikerül olyan anyagot találniuk, amely viszonylag magas hőmérsékleten is szupravezető marad, és segítségével lehetőség nyílik az eddigieknél kategóriákkal gyorsabb processzorok gyártására.

A Nature folyóiratban megjelent cikkben az egyik kutató úgy reagált a legújabb eredményekre, hogy egy egyszerű vegyület igen magas kritikus hőmérséklettel (az a hőmérséklet, ami alatt az anyag szupravezetővé válik) nagyon ígéretes kombináció.

Kulcsszavak: processzor trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14