MS: nem lesz két részre vágás?

Zsigó József, 2001. február 27. 22:46
A második napi meghallgatások után nagy a valószínűsége annak, hogy a Microsoft egészben marad: nem tartják megalapozottnak a bírák Jackson indítványát a két részre vágásról.
Mint ismeretes, 19 állam nyújtott be keresetet a Microsoft ellen monopóliummal való visszaélés vádjával. Első fokon Thomas Penfield Jackson bíró bűnösnek találta a szoftveróriást, mondván, hogy az versenytársait, így a Netscape-et is nem a szabad verseny módszerével, hanem erőfölényével visszaélve szorítja ki a piacról.

A Microsoft részéről Richard Urowsky annak a véleményének adott hangot, hogy Jackson elfogult a Microsofttal szemben, amiről több interjúban is tanúbizonyságot adott. Így viszont nem ítélkezhetett pártatlanul, tehát a cég feldarabolásáról hozott ítéletét meg kell semmisíteni.

A fellebbviteli bíróságon osztották azt a véleményt, hogy Jackson meggondolatlanul és helytelenül cselekedett, amikor az ítélet megszületése előtt kritizálta a Microsoft vezetőségét, és Gatesről kifejtette nem éppen kedvező véleményét. Douglas Ginsburg óvatosan annak a véleményének adott hangot, hogy a két részre vágás nem az átlagfogyasztók érdekét szolgálná, csak a Microsoftot büntetné meg, és hamarosan új monopólium foglalná el a megüresedett helyet. Ezt pedig senki nem akarhatja.

Annyi biztos, hogy az elszánt Jackson nem lesz újra a Microsoft ellenfele. A fellebbviteli bíróság mást bíz meg az ügy kezelésével. Ez pedig a The Standard szerint azt jelentheti, hogy a Microsoft elkerüli a bárdot. Ítélet csak néhány hónap múlva várható.

Kulcsszavak: jog Microsoft +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38