Európa vezető mikroelektronikai vállalatával tartott közös workshopot a Széchenyi István Egyetem

forrás: Prím Online, 2023. július 23. 12:21

A chip- és félvezetőgyártás meghatározó vállalatával, az Infineon Technologies Austria AG-val rendezett közös workshopot a hallgatók, az oktatók-kutatók és az ipari partnerek számára a Széchenyi István Egyetem. A program nemcsak azt példázta, hogy a győri intézmény képzési-kutatási tevékenysége a legkorszerűbb technológiákra terjed ki, hanem azt is, hogy milyen szoros kapcsolatot ápol a gazdasági szféra szerepelővel.

 

Dr. Fodor Dénes (Fotó: Májer Csaba József)

 

A mai technológiai fejlődés egyik alapját a mikroelektronika és a félvezetőgyártás jelenti, amelynek termékei jelen vannak a mobiltelefonoktól a számítógépeken át az autókig. Az iparág Európában vezető, de a világban is meghatározó szereplője az Infineon, amely többek között mikrokontrollereket, félvezető kapcsolóelemeket, integrált áramköröket, tranzisztorokat fejleszt és gyárt. A vállalat tavaly együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetemmel, amelynek részeként nemcsak kutatási témákat ad az intézmény PhD-hallgatóinak, hanem ösztöndíjjal is támogatja őket, sőt azt is lehetővé teszi a doktoranduszoknak, hogy villachi fejlesztőközpontjában kutatásokat végezzenek.

 

A rendezvényen a mikroelektronikai elismert szakemberei tartottak előadásokat, köztük dr. Andrew Wood…

 

Dr. Fodor Dénes, az egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának stratégiai és ipari kapcsolatokért felelős dékánhelyettese, Teljesítményelektronika és Villamos Hajtások Tanszékének és Járműipari Kutatóközpontja e-Mobilitás Központjának tudományos vezetője elmondta: a kapcsolat több mint egy éve kezdődött, amikor meghívást kapott a mikroelektronikai kompetenciák fejlesztését támogató nagy európai uniós projekt (IPCEI) villachi rendezvényére, ahol előadásban mutatta be a Széchenyi István Egyetem lehetséges kapcsolódási pontjait.

 

…és dr. Gerard Deboy. (Fotók: Májer Csaba József)

 

Az Infineonnal így létrejött partnerség fontos állomása volt a ma már a Széchenyi-egyetemet fenntartó alapítvány tulajdonában lévő ZalaZONE járműipari tesztpályán múlt ősszel megrendezett workshop, amelynek folytatásaként nemrégiben a győri campuson került sor egy újabbra. Dr. Fodor Dénes kifejtette: a programon a cég elismert mérnökei a hallgatókkal külön szekcióban ismertették a csúcstechnológiát képviselő fejlesztéseket és azokat a lehetőségeket, amelyek a fiatal diplomások számára ezen a területen adottak. A másik szekcióban az egyetem oktatói-kutatói mellett az intézmény több ipari partnerének – így az Audi Hungaria Zrt.-nek, a Robert Bosch Kft.-nek, a Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.-nek, a Continental Automotive Hungary Kft.-nek és a Valeo Siemens eAutomotive Hungary Kft.-nek – a szakemberei kaptak tájékoztatást arról, merre tart a világ ezen a területen.

 

A workshopot a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus épületének konferenciatermében rendezték meg. (Fotók: Májer Csaba József)

 

„A villamosjármű-hajtásokban nagy szerepe van a teljesítményelektronikának, a beágyazott rendszereknek. Emiatt ez a terület még inkább felértékelődik a jövőben, ami különösen igaz Győrben, az Audi itteni gyára és villamos járművekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztései miatt. Erre az egyetemi oktatásnak is reagálnia kell” – emelte ki a dékánhelyettes. Megjegyezte: az energiatakarékosságot és -hatékonyságot célul kitűző teljesítményelektronikai kutatások a fenntarthatósághoz is hozzájárulnak.

 

A workshopot a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus épületének konferenciatermében rendezték meg. (Fotók: Májer Csaba József)

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

K&H: négy lépésben a planetáris szuperintelligencia felé

Az emberi gondolkodáshoz hasonlóan működő gépi intelligencia megjelenését szakértők még igen távoli lehetőségként értékelik. Ugyanakkor az MI fejlődése gyorsuló ütemben zajlik. A valódi kérdés nem az, hogy mikorra válik valósággá ‒ hiszen itt van velünk, a mindennapok része. Sokkal inkább úgy kell feltenni a kérdést, hogy milyen fázisokon keresztül alakul ki, és a végén mit hozunk ki belőle mi, emberek – mondja Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

2024. május 12. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36