A Széchenyi István Egyetem adott otthont a rádióamatőrök nemzetközi táborának

Henger Attila, 2023. augusztus 16. 17:58

A világ 27 országából közel 120 fiatal vett részt a győri Széchenyi István Egyetemen augusztus 5. és 12. között megrendezett Fiatal Rádióamatőrök Nyári Táborában (YOTA), melynek célja a rádióamatőr-sport jövőjének biztosítása volt. A program a szakmai fejlődésen túl kiváló alkalmat nyújtott a nemzetközi kapcsolatok építésére és kultúrákon átívelő barátságok kialakítására is. A közösség meghatározó szereplője a Széchenyi-egyetem rádióklubja is, amely fontos szerepet játszik a rádióamatőrök legújabb generációjának kinevelésében.

 

Életkép a táborból. (Fotók: Florian Zwingl)

 

A Magyar Rádióamatőr Szövetség tagsága meghaladja a 700 főt, és legfőbb bázisát a rádióklubok jelentik. Közülük azok válnak igazán sikeressé, ahol lelkes és lendületes fiatalok tevékenykednek, amire kiváló példa a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete Honfy József Rádióamatőr Szakosztálya is. „Mi abban próbálunk segíteni tagjainknak, hogy mindenki megtalálja a sportágban azt, ami neki örömet szerez – legyen ez akár a versenyzés vagy a rádióépítés” – mondta Németh Péter, a rádióklub vezetője és egyik alapítója. A klub tevékenysége összefonódik az egyetem SZE-SAT szakkollégiumával, mivel a műholdas modulok építése és a rádiózás szorosan kapcsolódik egymáshoz. A Széchenyi-egyetem klubja országos szinten is kiemelkedő szerepet játszik a rádióamatőrök legújabb generációjának kinevelésében, ezért is adhatott otthont a rádióamatőrök nemzetközi rendezvényének.

 

Németh Péter, a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE) Honfy József Rádióamatőr Szakosztályának vezetője és egyik alapítója (Fotó: Dudás Máté)

 

A Széchenyi István Egyetemen megrendezett Youngsters On the Air (YOTA) idei nyári táborában közel százhúsz 16 és 26 év közti fiatal vett részt, akik 27 országból érkeztek. „A rádióamatőrködést is utolérte az, hogy fiatalok száma csökkenni kezdett a közösségben, ezért tíz évvel ezelőtt a Magyar Rádióamatőr Szövetség mozgalmat indított a nemzetközi szövetség támogatásával a sport jövője és utánpótlása érdekében. A tábor is a népszerűsítést szolgálja. Az oktatás mellett a rendezvény nem titkolt célja a csapatépítés, olyan kötődés kialakítása a fiatalok között, melyben a közös hobbi szeretete összetartja őket az élet minden szakaszában” – osztotta meg gondolatait Molnár Csaba, a Magyar Rádióamatőr Szövetség elnöke. 

 

Molnár Csaba, a Magyar Rádióamatőr Szövetség elnöke és Varró Tamás, a Magyar Rádióamatőr Szövetség YOTA-koordinátora, a tábor egyik szervezője. (Fotó: Dudás Máté)

 

A rendezvényen a fiataloknak a szakmai előadásokon és az interaktív feladatokon túl alkalmuk nyílt kötetlen programokon is részt venni, ahol egymás kultúráját is közelebbről megismerhették. A tábor egyik szervezője, Varró Tamás tizedik éve részese a fiatal rádióamatőrök közösségének és a Magyar Rádióamatőr Szövetség YOTA-koordinátoraként a nemzetközi rendezvények lebonyolításáért felel. „Az egyhetes eseményre Dél-Afrikától Szingapúron át Egyiptomig érkeztek lelkes rádióamatőrök, így a tábor széles körű nemzetközi kapcsolatok építésére adott lehetőséget mindenkinek. Mivel az egész sport a kapcsolódásról és a kommunikációról szól, így a fiatalok a rendezvényen túl is gyakran tartják a kapcsolatot a későbbiekben a rádiózás segítségével” – mesélte. 

 

Vilma és Henni Finnországból érkeztek Győrbe a nemzetközi rádióamatőr táborba. (Fotó: Dudás Máté)

 

A program iránti érdeklődés évek óta töretlen, a legtöbben évről évre visszatérnek, akárcsak Vilma és Henni, akik Finnországból érkeztek Győrbe. Mindketten nemzetközi szervezőként tevékenykednek és már hat éve foglalkoznak rádióamatőrködéssel, ebből három éve nemzetközi szinten is. A fiatalok most először jöttek Magyarországra a rendezvénynek köszönhetően és nagyon jól érezték magukat a Széchenyi-egyetemen. „Az intézmény és környezete egyaránt elnyerte a tetszésünket, az egyetemi létesítmények modernek, csupa kellemes meglepetés ért minket” – mondta el Vilma, aki idén másodjára vett részt szervezőként a YOTA táborában. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar innováció: Közel száz tűzvédelmi szakembert képeztek ki az új módszerrel

Sikeres a tűzvédelmi szakemberek képzése, akik már egy új iparági sztenderd alapján sajátítják el a papírmentes tűzvédelmet. Az innovatív magyar megoldás e-naplós rendszere átláthatóbb és könnyebb hozzáférést biztosít a tűzvédelmi eszközökhöz és az ellenőrzéshez. A papírmentes rendszer egyre szélesebb körben terjed itthon és már akkreditált képzések is elérhetőek a témában.

2024. május 13. 19:08

A MOL nyerte a funkcionális átalakítás nagydíját az SAP Quality Awards versenyen

Az üzleti transzformáció a folyamatosan változó környezetben elengedhetetlen. Az SAP éppen ezért immár tizennegyedik alkalommal díjazza azokat az üzleti átalakítást megvalósító vállalatokat, amelyek élen járnak a változásban, és jó példaként szolgálnak a sikeres bevezetésben. Az SAP Quality Awards egyik nagydíját idén a magyar MOL nyerte el. 

2024. május 13. 17:40

A Thermaltake bemutatja a The Tower 300 mikro toronyházat

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. Most egy új mikro-ATX házzal egészült ki – a The Tower 300-zal – egészült ki a sorozat, jellegzetes nyolcszögletű megjelenéssel, és lehetővé téve a hagyományos függőleges és az egyedi vízszintes elhelyezést.

2024. május 13. 16:04

K&H: ismét a legjobb digitális bank Magyarországon

A K&H Csoport az egymást követő második évben, 2024-ben is elnyerte a neves brit pénzügyi szaklap, a Global Banking and Finance Review „Legjobb Digitális Bank Magyarországon” díját. Az indoklásban a K&H innovatív digitális pénzügyek terén játszott úttörő szerepét emelték ki, különös tekintettel a világszínvonalú és könnyen kezelhető mobilbankra, valamint a hozzá kapcsolódó, a szektorban itthon elsőként beszédhanggal is és magyarul kommunikáló digitális pénzügyi asszisztensre, Kate-re. 

2024. május 13. 14:31

Kreditbeszámítással érkezhetnek az Audi Hungaria Iskolaközpont tanulói a Széchenyi-egyetemre

Együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetem az Audi Hungaria Iskolaközponttal május 8-án. Ennek értelmében az iskola duális szakképzésének tanulói az egyetem gazdálkodás és menedzsment, valamint kereskedelem és marketing alapszakán élhetnek a kreditbeszámítás lehetőségével, ami a tanulmányi idő jelentős lerövidülését is jelentheti.

2024. május 13. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36