Szerteágazóbb szoftverminőségügy

Kovács Attila, 2001. március 7. 22:17
A múlt évben Yokohamában tartott II. Szoftverminőségügyi Világkongresszusról hangzott el beszámoló az EOQ MNB Szolgáltatási Szakbizottsága és a Szoftver Szakbizottság március 6-án a HTE egyesület közreműködésével tartott közös előadói ülésén, amelyen Kesselyák Péter (HÍF) ismertette tapasztalatait.
A konferenciát az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ), az Amerikai Minőségügyi Társaság (ASQ) és a Japán Mérnökegyesület (JUSE) közös szervezésében bonyolították le. A világkongresszuson 97 szóban elhangzott és 35 panel előadást tartottak. A minőségügy új eleme jelent meg az előadásokon, mégpedig a szoftverfejlesztők intellektuális képességeire való odafigyelés erősítése. Elhangzott, hogy az Európai Közösség támogatja a nyílt forráskódú fejlesztések és szoftvermegoldások ügyét (Linux,stb.). A japán előadók az IT vállalatok tudatos társadalmasítását, a társadalomba való beilleszkedés szükségességét hangsúlyozták.

A plenáris előadások a következő területeket érintették: szoftverminőség az üzleti élet kiválóságáért, hatékonyabb minőségi irányelvek, csúcsminőségű szoftverminőségi szervezet létrehozása (világelsőként Indiában), a szoftverminőség értékalapú megközelítése, a szoftverminőségügy fejlesztéséhez szükséges IT beruházások, az 5. Európai Keretprogram.

Az ún. kiemelt előadások közül az IBM Global Services képviselője a minőségügyi kihívásokról és a szoftverminőség szintjének elengedhetetlen emeléséről, az Ír Technológiai Intézet előadója az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos meghatározásokról, a Fujitsu képviselője az újszerű funkcionális rétegezési módszernek a szoftverminőség vizsgálatába való bevezetéséről, a Kaliforniából érkezett előadó a folyamatjavítás stratégiai megválasztásáról számolt be. Kesselyák Péter is tartott a kongresszuson előadást, amely „A felhasználó mint a növekvő verseny áldozata” címet viselte.

Kulcsszavak: konferencia minőségügy

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50