A pénzügyminiszter a BME informatikai kutatóközpontjában

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 9. 09:21
A Széchenyi-terv részeként a kormány 45 milliárd forintot különített el a kutatási-fejlesztési és innovációs programra, ezzel 2002-ben a GDP százalékában kifejezve a kutatás-fejlesztésre szánt támogatás 1,5 százalékra emelhető - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) pénzügyi, informatikai kutatóközpontjában csütörtökön.
A pénzügyi informatikai kutatóintézet új laboratóriumot hozott létre, amelyhez a Pénzügyminisztérium még 1999-ben több mint 80 millió forintot biztosított. Az informatikai kormánybiztosságtól a kutatóközpont még 40 millió forintos állami támogatást nyert az informatikushiány pótlására induló projekthez.

A pénzügyminiszter kiemelte: Magyarországon napjainkban a kutatás-fejlesztésre fordított összegek a bruttó hazai termék 0,7-0,8 százalékát teszik ki, míg az Európai Unió országaiban ez az arány 1,5-2 százalék, az Egyesült Államokban pedig 3 százalékhoz közelít. Hazánkban 1998-ban tízezer lakosra tíz kutató jutott, ezzel szemben Szlovéniában 25. A k+f összegeknek a GDP-hez viszonyított arányát tekintve a CEFTA-országok átlagát sem érjük el, és Szlovénia, Csehország, illetve Szlovákia mögé szorulunk.

Varga Mihály kiemelte: a kormány március 2-i ülésén elfogadta az egységes hírközlési törvény tervezetét, ami megteremti a piacnyitás jogi feltételeit. Hamarosan napirendre kerül az elektronikus aláírással foglalkozó törvénytervezet is - mondta Varga Mihály. Az Európai Unió a múlt év decemberi nizzai csúcsértekezletét megelőzően készítette el az "Elektronikus Európáról" szóló jelentését, az akkori anyagban azonban még nem tisztázták a digitális aláírással összefüggő kérdéseket - emlékeztetett rá a pénzügyminiszter.

Varga Mihály szólt arról, hogy az új laboratórium nagymértékben segítheti a pénzügyi, illetve finanszírozási modellekre szakosodott informatikusok képzését. Nemzetközi szinten is érezhető az informatikushiány, az Európai Unióban például napjainkban 800 ezer informatikai állás betöltetlen - mondta Varga Mihály. A technikai fejlődés olyan erőteljes, hogy ez a szám 2003-ra 1,7 millióra emelkedik.

A pénzügyminiszter egyebek mellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a gazdasági élet minden területén szükségesek már most az informatikai ismeretek, a jövő gazdasági vérkeringésében pedig nélkülözhetetlen lesz a széles körű, a legfejlettebb szintet megütő informatikai szaktudás.

A BME pénzügyi informatikai kutatóközpontja jelentős referenciákkal rendelkezik, kutatóinak közreműködésével fejlesztették ki a Budapesti Értéktőzsde opciós kereskedési oktatórendszerét, és számos nagy beruházás finanszírozási modelljének kidolgozására, például az M5-ös autópálya meghosszabbításának lehetséges pénzügyi modellezésére kérték fel a kutatóközpont munkatársait.

Kulcsszavak: BME k+f kormány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50