Teljes vagyonát elvesztette a PSINet

, 2001. március 21. 10:54
Miután az amerikai PSINet Inc értesítette befektetőit, hogy tartozásainak átütemezésére és átstrukturálására felkérte a Dresdner Kleinwort Wasserstein, részvényeinek értéke egyetlen nap alatt 74 százalékot zuhant a a Nasdaqon. A cég helyzete kilátástalannak tűnik, saját megítélése szerint még ha sikerrel jár is az átalakítás, az adósságok feltehetően akkor is meg fogják haladni a vállalat értékét.
Az internetes szolgáltatásokra és elektronikus kereskedelemre szakosodott társaság papírjai hétfőn 19 centen zártak a Nasdaqon, azaz több mint 99 százalékot zuhantak, az egy évvel ezelőtti 50 dolláros árfolyamhoz képest.

"Gyakorlatilag minden mozdíthatót eladnak", vélekedett a KDP Investment Advisors elemzője, aki a cég jövőjét abban látja, hogy feldarabolják részegységeire, majd felvásároltatják a konkurenciával. Ha a cég ezzel a névvel túlélné az akciót, vállalati internetszolgáltató formájában próbálkozhatna tovább.

A vállalat jó ideje próbál túladni részlegein. Múlt héten 300 millió dollárért sikerült eladni az internetes hitelkártyás fizetési rendszereket fejlesztő PSINet Transaction Solutionst a GTCR Golder Rauner befektetőtársaságnak, amelyet a PSINet 1999-ben vásárolt fel 720 millió dollárért. A PSINet 100 százalékos tulajdonában álló francia leányvállalat, a Metamor Holdings pedig a Decan Groupe-ban birtokolt részesedését adta el 33,5 millió euróért a Getronics Internationalnek.

Hétfőn a novemberben lemondott Harold Wills helyére új ügyvezető igazgatót (COO) neveztek ki; a globális tevékenységért felelős Harry Hobbs közvetlenül William Schrader vezérigazgatónak jelent majd. Kérdés, hogy az új vezető mennyire tudja helyreállítani a cég pénzügyi helyzetét és a befektetők megrendült bizalmát. Az amerikai tőzsdefelügyelet felé a PSINet azt jelentette, hogy a szeptember 30-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévét mintegy 3,6 milliárd dollár adóssággal zárta; negyedik negyedéves eredményei még nem ismertek. Egy újabb közlemény szerint március 2-án 300 millió dollárnyi készpénze és likvid eszköze volt a cégnek. Mindezek hatására több hitelminősítő intézet is (például a Moody's és a Standard and Poor's) rontott a PSINet hitelének megítélésén: előbbi a Ca, utóbbi a CCC osztályba sorolta azokat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59