A GrowthPlus az UMTS-aukciók megsemmisítését akarja

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 28. 08:08
A GrowthPlus, a növekedési szektor magánvállalkozásainak európai érdekkijárója azt követeli, hogy a tavaly őszi európai UMTS-aukciók eredményeit semmisítsék meg, tekintettel azok súlyos gazdasági kihatásaira. A British Telecommunications szerint az (UMTS) kiépítése olyan sokba kerül, hogy néhány vállalat össze fog omlani a pénzügyi teher alatt, s lehet, hogy a hálózatokat soha nem is fogják kiépíteni.
- Olyan időkben, amikor az európai gazdaság a tőzsdék hanyatlásától szenved, az UMTS-licencek kiadása tovább súlyosbítja a tőkehiányt. A licencdíjakra Európa-szerte több mint 130 milliárd eurót adtak ki a cégek, s ezek a milliárdok nem az új technológiák, illetve új munkahelyek létrehozásába áramlottak, vagy a gazdasági növekedés ösztönözték, hanem közvetlenül az államkasszákba vándoroltak. Az aukciók nem egyebek, mint egyfajta adóztatás – vélekedett keddi nyilatkozatában a GrowthPlus alelnöke.

- Európa jelenleg világelső a mobiltechnológiában. Csak az UMTS-aukciók törlésével biztosítható, hogy a jövőben is elég tőke áll majd rendelkezésre a vezető hely megtartására - jelentette ki a GrowthPlus írországi részlegének elnöke.

Az új generációs mobiltelefon-hálózatok (UMTS) kiépítése olyan sokba kerül, hogy néhány vállalat össze fog omlani a pénzügyi teher alatt, s lehet, hogy a hálózatokat soha nem is fogják kiépíteni - mondta kedden a British Telecommunications brit telefonszolgáltató volt műszaki igazgatója a BBC tévé gazdasági műsorában.

Peter Cochrane, aki tavaly novemberig a harmadik generációs mobiltelefónia kutatási programját is vezette cégénél, a szerdán adásba kerülő - részleteiben a BBC honlapján már kedden ismertetett - nyilatkozatában "igen kemény pókerjátszmának" minősítette az UMTS-vállalkozásokat, hozzátéve: sokan mindent erre a technológiára tettek fel.

A szakértő szerint azonban az európai - és főleg a brit – cégek "magukkal szúrtak ki", mivel véleménye szerint az UMTS-technológia nem is fog megjelenni a piacon. Cochrane a tavalyi európai UMTS-aukciókat "az őrültségről készített igen jó tanulmánynak" nevezte.

Az európai távközlési cégek csak a harmadik generációs mobiltelefon-koncessziók megszerzésére 100 milliárd dollárt költöttek - egyedül az öt brit engedély 30 milliárd dollárjába került az ezen a piacon nyertes öt csoportnak -, s egyes elemzők szerint legalább tíz évbe telik, mire a költségek megtérülnek – írta a Reuters.

A Moody's nemzetközi hitelminősítő már tavaly figyelmeztetést adott ki arról, hogy a szektornak összesen akár 300 milliárd dollárjába is kerülhet az UMTS-hálózatok életre hívása.

Kulcsszavak: UMTS +fohir BT GrowthPlus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59