BT, DT - a Fitch rontotta a kilátást

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 29. 07:58
Stabilról negatívra rontotta a British Telecom és a Deutsche Telekom távközlési szolgáltatók besorolásának kilátását szerdán a Fitch nemzetközi hitelminősítő, de egyelőre nem vette aktív leminősítési célú vizsgálat alá a brit és a német cég adósságát.
Mindkét cég adósságát egyelőre az elsőrendű A osztályzattal tartja nyilván a londoni hitelminősítő, de már korábban kilátásba helyezte a besorolás lerontását az alsó befektetési sáv közepét jelentő BBB-re, ha nem sikerül teljesíteni az adósságkönnyítő terveket. A Fitch indoklása szerint a két cég részvényesei egyre erősebb nyomást gyakorolnak a vállalatvezetésre az adósságcsökkentés céljával tervezett vagyonértékesítések elhalasztása végett, s ez kétségessé teszi, hogy a kijelölt 12-18 hónapos idősávon belül végrehajthatók lesznek az adósságleépítési tervek.

A BT 2002 márciusáig 30 milliárd fontos (43 milliárd dolláros) adósságának harmadától szeretne megszabadulni. A cég adósságait főképp a harmadik generációs mobiltelefon-engedélyek megvásárlásának finanszírozása duzzasztotta fel az utóbbi egy évben.

A DT adóssága - ugyanezen okokból - 60 milliárd euróra nőtt. A BT a mobilkoncessziókra decemberben és januárban 20 milliárd dollár, a DT tavaly júniusban ugyanerre a célra 14,6 milliárd dollár összértékben bocsátott ki kötvényeket.

A két vállalat besorolását már korábban leminősítést valószínűsítő vizsgálat alá vette a két másik nagy hitelminősítő, a Moody's és a Standard and Poor's.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50