A Quantum kiszáll a merevlemez-üzletből

Tóth Kristóf, 2001. április 1. 21:12
21 évnyi merevlemezes meghajtó készítés után a Quantum pénteken bejelentette, hogy elhagyja az üzletágat, és a jövőben a magasabb szintű adattárolási technológiákra fog koncentrálni.
A Quantum részvényesei tavaly októberben jóváhagyták a társaság merevlemez-üzletágának eladását a konkurens Maxtornak. A lépést különféle technológiai problémák, a konkurencia lépéselőnyhöz jutása, valamint az üzletág bizonytalan helyzete, és a veszteségek indokolták.

A mintegy 3000 dolgozót számláló milipitasi (Kalifornia) központú társaság a jövőben egy, az EMC-hez hasonló céggé változik majd, és leginkább adattárolási célokat szolgáló termékeket, valamint szolgáltatásokat kínál majd, nem pedig adattároló egységeket, mint ez idáig. Michael Brown, a társaság vezérigazgatója elmondta, hogy az átalakulás több társaság Quantum általi felvásárlásával fog együttjárni.

A társaság vezető termékei a DLT szalagos egységek, azok utódai, a SuperDLT egységek, valamint az ATL robotikus adattároló kazettaszekrények, és a Snap tárolószerverek. A társaság tavaly elért 1,4 milliárd dolláros bevételének mintegy egyharmadát szolgáltatásokból és technikai konzultációból szerezte. Brown, és a Quantum egésze abban reménykedik, hogy ezt az arányt jövőre 50%-ra sikerül növelni.

A Quantum számára viszonylag nagy teret adhat a növekedéshez az automatizált robotikus kazettaszekrények üzletága, amelyeket leginkább a nagyteljesítményű SAN (Storage Area Networks - Adattárolási körzeti hálózatok) hálózatokban alkalmaznak a szerverek és az óriási háttértárak között. Brown elmondása szerint a Quantum tavaly 300 ilyen rendszert telepített.

A társaság ezenkívül jelentős forgalmat bonyolít le a kazettás adattároló egységei által is, mivel az egységek eladása mellett a vásárlók még évekig nagy mennyiségű kazettát is vesznek. A kazetták évi 200-250 millió dollárt hoznak a Quantum konyhájára, bár az utóbbi időben fokozódó konkurenciaharc alakult ki az üzletágban olyan cégekkel, mint a Hewlett-Packard, a Seagate, az IBM és a StorageTek.

Brown szerint a a SuperDLT technológia jelentős előnye a konkurens cégek által támogatott Ultrium rendszerekkel szemben, hogy képes írni és olvasni a régebbi, de meglehetősen elterjedt DLT kazettákat. A Quantum-vezető elmondta a CNet riporterének, hogy a társaság szeretné a Snap rendszerek üzletágát egy külön céggé formálni, de a jelenlegi gazdasági körülmények ezt nem teszik lehetővé.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14