Crusoe chipek immár a vállalati laptopokban is

Tóth Kristóf, 2001. április 14. 09:23
A Transmeta Corp. alacsony fogyasztású, elsősorban notebookokba és hordozható internetes eszközökbe tervezett Crusoe processzora egyre népszerűbbé válik az üzleti felhasználók körében is, amely tény a NEC-et cselekvésre késztette.
A NEC Computer jövő hétfőn két új Versa notebook PC-t fog megjelentetni, amelyek a Transmeta Crusoe TM 5600-as processzorára épülnek, jelentették a társasághoz közeli hírforrások.

Bár a Sony még a tavalyi év vége felé piacra dobta az USA-ban saját Crusoe-alapú Vaio mini-notebookjait, mivel a Vaio széria nem üzleti célra készült, a NEC új gépei lesznek a Transmeta első képviselői az amerikai üzleti piacon. A NEC vállalati felhasználási területre készülő Versa notebookjai nagy sikert jelentenek a Transmeta számára, mert az új gépek végre utat nyithatnak az amerikai üzletemberek felé a chipgyártó számára.

A Transmeta háza táján egyébként is minden ok megvan az örömre, hiszen a cég a közelmúltban kötött egy 12 000 darab Crusoe-alapú notebookról szóló szerződést a Fujitsuval. A Fujitsu notebookokat azonban kizárólag Japánban fogják árulni.

A Transmeta Crusoe chipjének kiválasztásával a NEC egy régi trendet szakított meg, miszerint a PC-gyártók az USA piacán kizárólag Intel-alapú számítógépet adnak ki. Ez a szokás ez idáig különösképpen érvényes volt a notebookpiacra.

Az új, vékony kialakítású NEC Versa notebookok, amelyek még 1,5 kilogrammot sem nyomnak, a Transmeta Crusoe TM-5600 600 MHz-es processzoraira épülnek. A gépek 10,4 colos kijelzővel, 128 MB RAM-mal és 20 GB-os merevlemezzel készülnek, áruk pedig 2299 dollártól indul majd.

Az új modellek közül a Versa DayLite reflexiós kijelzőt fog tartalmazni, amely nem rendelkezik háttérvilágítással. A sorozatot a NEC ezért szabadtéri használatra tervezte. A Versa UltraLite sorozat hagyományos, háttér-megvilágításos kijelzővel készül.

A Versa sorozat új tagjai lítium-polimer és lítium-ion kettős akkumulátor rendszerrel kerülnek forgalomba. A legújabb technológiát képviselő lítium-polimer akkumulátorok nagyon vékony kivitelben is készíthetők, ezért a NEC még a kijelző mögött is el tudta helyezni azokat.

A Transmeta mellett újabban az Advanced Micro Devices (AMD) is az Intel mobilprocesszorok terén elért pozícióját fenyegeti, de az elemzők úgy gondolják, hogy az Intelnek ezen a területen egyelőre behozhatatlan előnye van a konkurenciával szemben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36