Veszélyben a csukló az SMS-ek miatt

Kollár Csaba, 2001. április 16. 20:30
A nem kellően ergonómikus mobiltelefon-billentyűzetek speciális izmokat mozgathatnak meg, ugyanakkor bizonyos veszélyekkel is járnak a jövő nemzedéke számára.
Az RSI egy ismert tünetcsoport, mely elsősorban az irodai alkalmazottaknál jelentkezik. A lényege, hogy az ismételt mozdulatok egy meghatározott helyre gondot jelenthetnek a csuklónak a gépelés közbeni intenzív erőkifejtés miatt. Hasonló tünetek jelentkezhetnek a mobiltelefonok apró billentyűzetének használatakor, különösen akkor, amikor egy kézzel gépeljük be az SMS szöveget. Az RSI néhány éven belül már megfigyelhető. A probléma csak fokozódik az egyre kisebb méretű mobiltelefonok használatával.

Az angliai RSI Szövetség vezetője, Andrew Chadwick véleménye szerint a mobiltelefon billentyűzete teljesen hasonló tüneteket válthat ki, mint a PC-k klaviatúrája, ugyanakkor veszélyesebb is, mivel egy kis területen kell erőt kifejtenünk úgy, hogy közben a kezünkben van a készülék. A nevesebb készülékgyártók ugyan nagy gondot fordítanak a készülékek ergonómiai kialakítására, de az igazi megoldás az lenne – állítja Chadwick –, ha az összes forgalomba hozott készülék már hangvezérelt lenne. Egy új programnyelv, a VoxML (hasonló felépítésű, mint a WML) kifejlesztése és szabványként történő elfogadtatása már folyamatban van, így a közeljövőben a teljes hangvezérlés is elérhetővé válik.

Elemzők szerint a fogyasztók egyre gyakrabban követelik meg a gyártóktól, hogy olyan készülékekkel jelenjenek meg, melyek minden szempontból biztonságosak, vagy a konkurencia hasonló termékeinél biztonságosabbak. A sugárzás alacsony értéke mellett már az is kérdéses lehet, hogy egy modell kialakításánál mennyire könnyű a billentyűzetet kezelni, illetve, hogy a készülék hangvezérelt-e.

Kulcsszavak: mobiltelefon SMS +fohir

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50