Megegyezésre törekszenek az illegális szoftverhasználók

Fekete Gizella, 2001. április 24. 13:56
Az elsősorban az üzleti szféra illegális szoftverhasználóival szemben fellépő BSA Magyarország kezdeményezésre, gazdasági társaságok és számítástechnikai kiskereskedésekkel szemben indult jogi eljárások legújabb fejleményeiről tartott sajtótájékoztatót az idehaza jelenleg tizenegy szoftvercég képviseletét ellátó szövetség. Az eljárások során egyre több cégvezető ajánlja fel együttműködését, választja az önkéntes jogkövetést - mondta a szövetség elnöke, dr. Pállos György.
Tavaly decemberben jogerős ítéletet hozott a Fővárosi Bíróság az Adobe, Autodesk, Corel és Microsoft mint felperesek által az irodatechnikai eszközök javításával foglalkozó Reflex Computer Kft. ellen szerzői jogok megsértésén alapuló kártérítési perben, 7 683 035 Ft okozott kár és kamatterhei megtérítésére ítélve az alperest. A cég ügyvezető igazgatója ellen büntetőeljárás folyik. Nyomozási szakaszban van a Delta Truck Kft. elleni, a BSA feljelentésére kezdeményezett eljárás, ahol 21 merevlemezt foglaltak le illegális szoftverhasználat gyanújával a XI. kerületi rendőrkapitányság emberei. Idén márciusban az ALFILA Kft. telephelyén tartott házkutatás nyomán, előzetes becslések szerint, mintegy 1,3-1,8 millió forint értékben találtak illegális szoftvereket, míg április elején a SPQR Hungária Kft. járt hasonlóan, itt az értékek még nem ismertek. Mivel mindkét cég vezetője együttműködik a BSA-val, valószínű, hogy peren kívüli egyezségre kerül sor.

A BSA próbavásárlása és feljelentése alapján április 17-én két óbudai számítástechnikai szaküzletben, a DataPro 2002 és a Flashtrade-nél tartott házkutatás során találtak alapján indult büntetőeljárás. A sajtókonferencián jelen volt két, a BSA-val együttműködésre törekvő cég, a Bell Computer és az autókereskedéssel, szervizzel és flottamenedzsmenttel foglalkozó S. N. Q. R. Hungária Kft. ügyvezetője. Ez utóbbi egy nappal az április 3-i, több illegális szoftvert is felderített házkutatás után peren kívüli megállapodást kötött a BSA-val, s így tett - kicsit hosszabb átfutási idővel - a Bell vezetése is, amelynek egyik boltja új alkalmazottját kapta rajta tavaly novemberben illegális szoftvertelepítésen a rendőrség. A cég ügyvezetője elmondta, nem könnyű szerviztevékenységük során "büntetlennek" maradniuk, hiszen számtalan esetben riasztják őket ügyfeleik szoftverhiba miatt. Ilyenkor gyakran kell a programokat újratelepíteniük, de ritkán van - pl. több telephelyes cégeknél - kéznél a licencszerződés, ami bizonyíthatná, hogy jogosan volt és lesz - most már általuk telepítve - az adott program a gép merevlemezén. Ő a mindennapi gyakorlatban nyilatkozatot írat alá a felhasználókkal a jogtisztaságról, így igyekezvén maguktól a felelősséget elhárítani. Azonban, mint mondta, a jogtisztasággal kapcsolatos felelősség - mindennapi gyakorlatra vonatkozó - kérdései között számos megválaszolatlan akad.

Kulcsszavak: jog BSA

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50