A távközlés-szabályozás újabb liberalizációs lépése Nagy-Britanniában

Hűvös Imre, 2001. április 25. 16:35
A brit távközlési hatóság, az OFTEL az elmúlt hét szerdán törölte azt a rendeletét, amelyik megtiltja a British Telecomnak, hogy keresztfinanszírozza telefonkészülék- (fax, üzenetrögzítő) üzletágát.
A hatósági beavatkozást csökkentő, a verseny önszabályozásának teret adó liberalizáció első lépései már 1985-ben (!) megjelentek Nagy-Britanniában, amikor megszűnt a BT kizárólagos joga az első telefonvonal felszerelésére és üzemeltetésére. Mint a világon mindenütt, a liberalizációval együtt itt is megjelentek a domináns vagy jelentős piaci erővel bíró szolgáltatót negatívan diszkrimináló rendeletek, hogy az új piacra lépőknek ne csak joguk, hanem esélyük is legyen a talpon maradásra. A most megszüntetett rendeletet 1995-ben hozták.

A megszüntetés indokaként most azt publikálták, hogy a BT készüléküzletágának már nincs akkora piaci részesedése, hogy a külső finanszírozás jelentősen befolyásolná versenyhelyzetét. A megszüntető döntést az ipar és a piac érintett képviselőivel való konzultáció után hozták meg.

Az OFTEL igazgatója szerint „a rendeletnek jelentős szerepe volt abban, hogy versenyképesebb készülékpiac jött létre, amelynek előnyeit, az árcsökkenésen és a fejlesztéseken keresztül, a fogyasztók élvezik”.

Kulcsszavak: BT trend távközlés jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14