Media Player 8: kizárólag a Windows XP-ben

Tóth Kristóf, 2001. április 25. 21:50
A Microsoft legfrissebb üzletpolitikája szerint azoknak a felhasználóknak, akik a legújabb Windows Media Playert szeretnék használni, meg kell vásárolniuk a Windows XP-t. Az új Media Playernek az új generációs operációs rendszerhez, a Windows XP-hez való hozzákapcsolása sokakat arra emlékeztet, amikor a szoftveróriás cég az Internet Explorert a Windows szerves részévé tette.
A Windows Media Player 8-as verziószámot viselő kiadása tehát a Windows 95, 98, Me és 2000 operációs rendszerek közös utódjának tekinthető Windows XP szoftverbe lesz integrálva, ami a szakértők szerint nagyon hasonlít arra, amikor a Microsoft még 1996-ban úgy döntött, hogy a böngészőháború megnyerésének érdekében az Internet Explorert a Windows részévé teszi, ami aztán egyébként antitröszt-pereket is eredményezett. A cég képviselői azt is elmondták, hogy a szoftver régebbi verziója, a Windows Media Player 7.0 továbbra is bárki által ingyenesen letölthető program marad majd.

"Teljesen mindegy, hogy majd egy esetleges újabb antitröszt-perben hogyan döntenek a bírók a Microsoft cég ezen lépésével kapcsolatban, mert a felhasználók szerint a Microsoft már amúgy is egy nagyon erőszakos cégnek számít. A Microsoft PR tevékenységei az utóbbi időkben kritikán aluliak." - nyilatkozta Frank Gillett, a Forrester piackutató cég szakértője.

A Microsoft képviselői természetesen egészen másképp látják a dolgokat, és a két szoftver szoros integrációját azzal próbálják magyarázni, hogy a Windows Media Player 8 olyan páratlanul új szolgáltatásokkal rendelkezik, hogy azokat csak az új Windows XP operációs rendszer segítségével lehet megvalósítani.

"A Windows Media Player új verziójában van néhány olyan szolgáltatás, melyet csak a Windows XP segítségével lehet elérni. Ezek közé tartozik a CD-írási, valamint a DVD-lejátszási funkció, melyek a szoftver korábbi verzióiban még nem kaptak helyet." - mondta Jonathan Usher, a Microsoft cég Windows Media Player részlegének termékmenedzsere.

"A Microsoft vezetői azt szeretnék, hogy a felhasználók a Windows Media Player ingyenes frissítésének beszerzése helyett vásárolják meg a Windows XP-t. Szerintem ez nem túl jó lépés a Microsoft részéről, hiszen a felhasználók emiatt az egy szoftver miatt még nem fognak új operációs rendszert vásárolni, és a cég ráadásul még újabb antitröszt-perekkel is szembenézhet majd." - mondta a ZDNetnek Mike Silver, a Gartner piackutató cég szakértője.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50