Ismét késik a 64 bites Windows

Milkovits Gábor, 2004. július 28. 20:01
A Microsoft ismételten, ezúttal a jövő év első felére halasztotta 64 bites Windows operációs rendszerének kibocsátását.
A cég szóvivője az IDG-nek nyilatkozva megerősítette, hogy a "Windows Server 2003 for 64-bit Extended Systems", illetve a "Windows XP 64-bit Edition for 64-bit Extended Systems" 64 bites, bővített rendszerekhez készült szoftverek előreláthatólag csupán 2005 első félévében lesznek majd elérhetők a felhasználók számára. Egyúttal azt is bejelentették, hogy a fenti termékekkel párhuzamos fejlesztés alatt álló Windows Server 2003 Service Pack 1 elnevezésű szervizcsomag megjelenése, ebből adódóan szintén késedelmet szenved majd.

Egyes szakértők szerint a bejelentés negatívan befolyásolhatja a 64 bites processzoraival a piacon már most jelen lévő AMD, illetve a Pentium architektúráját 64 bitesre kiegészítő csipeket kifejlesztő Intel üzleti kilátásait. Mások szerint ugyanakkor ez nem olyan jelentős probléma, mivel a meglévő 32 bites alkalmazások ezeken a csipeken is jól működnek. A szerver-szoftverek területén a Microsoft Windows-zal rivális operációs rendszerek, mint például a Linux, vagy a Sun által kifejlesztett Solaris forgalmazói tőkét kovácsolhatnak a késedelemből, ami azonban az asztali gépeket illeti, valószínű, hogy a felhasználók hardverük lecserélésével megvárják majd, amíg a megfelelő Microsoft rendszer elérhető lesz.

A szoftvercéggel kapcsolatos egy másik aktuális hír is, amely szerint megjelent az első MS Office 2003 szervizcsomag. A Microsoft Office 2003 szoftveréhez kibocsátott első jelentősebb frissítése, a "Microsoft Office 2003 Service Pack 1" elnevezésű szervizcsomag letölthető a cég webolaláról. Az Office 2003 SP1 legjelentősebb újítása az, hogy az eddigieknél hatékonyabb spam-szűrőket biztosít az Outlook levelezőprogramhoz. A szervizcsomag ezen kívül Info Path-alapú mellékletek sokoldalúbb kezelését, valamint a digitális aláírás kiterjedtebb használhatóságát is biztosítja a felhasználók számára. A külön letölthető, "Access Conversion Toolkit" elnevezésű eszköz a frissítések letöltését és kezelését könnyítheti meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14