Megjelent az Athlon 64-hez szánt Windows XP bétateszt változata

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 24. 09:01

A szoftveróriás Microsoft kedden, az Athlon 64 processzorok hivatalos
kiadásával egyidőben jelentette be az új processzorhoz készített 64
bites Windows XP operációs rendszer bétaváltozatának megjelenését.
A Windows XP 64-Bit Edition for 64-Bit Extended Systems elnevezésű operációs rendszer az Advanced Micro Devices (AMD) új Athlon 64 processzoraihoz készül, amely lehetővé teszi a "hagyományos" 32 bites x86, illetve az AMD64 platformra épülő 64 bites szoftverek együttes futtatását. Az új operációs rendszer az Athlon 64 chipek mellett természetesen az Opteron alapú munkaállomásokon is használható lesz.

A szoftveróriás mostani bejelentése komoly sikernek számít az AMD számára, mivel a társaság új, 64 bites processzorainak sikere a Windows támogatás meglététől függhet. Az új Windows változat egyik leglényegesebb funkciója a "Windows a Windows 64-en", amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók a 64 bites operációs rendszeren is ugyanúgy futtathassák korábbi alkalmazásaikat, mint korábban. A funkciót az AMD x86-64 alapú processzorainak azon kialakítása alapozza meg, amely egyaránt támogatja a 32, és 64 bites programkódok végrehajtását.

"Ügyfeleink korábban elsősorban a 32 bites alkalmazások nem elég hatékony futtatási lehetősége miatt tartózkodtak a 64 bites rendszerekre való áttéréstől" - mondta Chris Jones, a Microsoft Windows kliens divíziójának elnökhelyettese.

Az új Windows verzió fejlesztése azonban valamivel lassabban halad, mint ahogy az AMD korábban remélte. A processzorgyártó korábban arra számított, hogy a bétaváltozat az év közepére elkészül, és a végleges verzió is megjelenik még az év vége előtt. A Microsoft szerint a végleges változat azonban csak valamikor a jövő év első fele után láthat napvilágot. A Windows Server 2003 for 64-Bit Extended Systems végleges verziója a jövő év első felében jelenik meg.

Elkészült az egyedülálló hazai AI-kutatás

A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.

2024. május 2. 11:36

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel és a CETIN

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.

2024. május 2. 09:55

A SteelSeries egy új színárnyalattal bővíti a díjnyertes Nova Pro Wireless headsetet

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 09:35

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

Így lesz egy közösségi ötletből a Cápákat is vonzó innováció

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 16:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14