A Vodafone szerint kevesebb a mobiltelefonálás

MTI Sajtóadatbank, 2001. április 26. 09:42
A brit Vodafone Group – a világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója – szerint a cég három fő piacán az előfizetők egyre kevesebbet költenek mobiltelefonálásra, tíz százalékuk pedig teljesen felhagyott készüléke használatával.
Negyedévi teljesítményjelentésében a Vodafone azt írta, hogy a legnagyobb visszaesés a német piacon történt, ahol az előfizetőnkénti átlagbevétel 22 százalékkal csökkent szeptember és március között. A cég szerint ennek fő oka az előre fizetett kártyás megoldást választó fogyasztók számának kivételesen erős emelkedése, ami "drámai módon rendezte át" az előfizetői bázis szerkezetét.

Olaszországban 8, Nagy-Britanniában 4 százalékos előfizetőnkénti bevétel-visszaesést észlelt a cég; ez utóbbi piacon a díjfizető fogyasztói kör bővülése részben ellensúlyozta az előrefizetéses telefonok számának emelkedését.

A Vodafone szerint az átlagadatokat torzítja, hogy a fogyasztók 10 százaléka inaktív, vagyis az utóbbi három hónapban nem fogadott és nem kezdeményezett hívást mobiltelefonján. Az inaktív használók tábora azért nőtt az elmúlt hónapokban, mert az előre fizetett kártyákat használó fogyasztók a jobb készülékek reményében egyik hálózatról a másikra vándoroltak. Karácsony táján már 20 fontért (kevesebb mint 10 ezer forintért) is lehetett kapni telefonokat ilyen konstrukcióban – írta a Reuters. Jóllehet az elvándorolt fogyasztók rendszerint soha többé nem használják már eredeti készüléküket, az egyes társaságok legalább hat hónapig még nyilvántartják őket előfizetőként.

A Vodafone nyilvántartásában március végén 83,4 millió előfizető szerepelt.

A cég elégedetten nyugtázta szerdai jelentésében, hogy a szöveges üzenetek továbbításából és a mobilinternet-hozzáférésből eredő bevételek aránya növekszik, s a márciussal zárult egy évben a teljes bevételek 8,1 százalékát, március hónapban 9,3 százalékát adta. Chris Gent vezérigazgató szerdai közleményében azt írta: ez megerősíti a cég bizalmát annak a célkitűzésnek a teljesíthetőségében, hogy 2004-re az adatforgalomból származzon a bevételek 20-25 százaléka.

A Vodafone papírja szerda délutánig az előző napi 214,5 pennys záróról 2,56 százalékot vesztett a londoni értéktőzsdén.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36