Microsoft Media Player 8-hamisítvány a hálón

Hűvös Imre, 2001. május 2. 19:01
A Microsoft perelni készül a Windows Media Player 8-hamisítványt publikáló webhelyeket.
A Microsoft hétfőn levelet küldött a Media Player 8 úgymond „beta” vagy „próba”-verzióját közzétevő tartalomszolgáltatóknak, felszólítva őket, hogy azonnal vegyék le a terméket a hálóról, különben nem kerülhetik el a jogi felelősségre vonást.

Ennek ellenére az ügyről hírt adó CNet News.com kedd délután könnyedén rátalált egy ilyenre, le is töltötte, ki is próbálta. Feltehető, hogy az érintett webhelyek Amerikán és a Microsoft közvetlen jogi elérési képességén kívül vannak.

A CNet News által kipróbált változat 30 MB nem komprimált méretű, és akadálymentesen futott Windows Me-t és Windows 2000-t használó táskagépeken. Ugyanakkor, bár a program azt állítja, hogy ő a 4228-as számú Windows Media Player 8, a felhasználói felülete és a szolgáltatásai szinte azonosak a jelenlegi 7-es verzióéval. A legfrissebb, Windows XP-vel kapható 8-as változatszáma: 4348.

Bár a programnak, leírása szerint, támogatnia kellene bizonyos Windows XP Beta 2 alatt futó szolgáltatásokat, ezek nem érhetők el. A menü „opciók” pontjában felajánlja a DVD-lejátszást és CD-írást – egyik sem működik. Ezek csak az XP-vel együtt lennének használhatók, ami az integrált változatban természetesen nem gond. A Microsoft közleménye még egyéb, a hamisítvány által kezelhetetlen szolgáltatásokról is hírt ad.

A Microsoft képviselői szerint ők az új lejátszót kizárólag a Windowsba integrálva szállítják, ezért különálló másolat csak úgy keletkezhetett, hogy ügyes kódfejtők azt leválasztották az XP Beta 2 frissítőcsomagjáról.

Az újabb hír csak növeli a kavarodást az XP-be integrálandó új lejátszó körül. Sokan támadják a Microsoftot ezért az újabb árukapcsolásért, ami trösztellenes lépéseket is generálhat. Nemrég pedig a Prím Online is hírt adott arról, hogy a másolásvédelemmel foglalkozó kis InterTrust cég beperelte a Microsoftot, mondván, hogy az új lejátszó biztonsági szoftvere feltűnően hasonlít az általuk levédetthez.

Kulcsszavak: jog multimédia Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50