Webesvonat indul...

ADSL a Matávnál

Galvács László, 2001. május 12. 09:18
Telhetetlen webvadászok vissza-visszatérő panasza, hogy információéhségük csillapítására fordítandó energiájukat béklyóba köti a hagyományos telefonvonal alacsony sebessége. Hiába, az új célokra a régi technika már korszerűtlen (értsd: nem elég „modem"). Más módszer meg, ha létezik is, túl drága. Mégis van megoldás, anélkül, hogy az otthoni, munkahelyi technológiánkban generációváltásra kényszerülnénk. A meglévő rézvezetékes telefonvonalon kialakítható expressz csatlakozás neve ADSL. Amitől hasra esel.
Közép-Európában elsőként a Matáv vezette be az ADSL technológián alapuló, gyors internet-hozzáférést biztosító szolgáltatást. Lényeges jelzők szerepelnek az előző mondatban: végre egy olyan technológia, amely kifejezetten a gyors internetezésre vágyókat szolgálja, amely könnyen elérhető, és ráadásul figyelembe veszi, hogy a vonalon futkosó információk java része a hálózat felől érkezik a gépünkre, míg visszafelé ehhez képest csekély mennyiségű bittel is kifejezhetjük kéréseinket.

Net Expressz

Ezt a megosztottságot már a rövidítés első betűje is kifejezi, ugyanis az ADSL aszimmetrikus digitális előfizetői vonalat (Asymmetric Digital Subcriber Line) jelent. Az aszimmetria ez esetben nagyjából 1/6–1/4 arányú. A három különböző csomagban kínált szolgáltatás az egyszerűbb és az extra igényeket egyaránt kielégíti. A Matáv ADSL I esetén a letöltési sávszélesség 384 kbps, a letöltés kezdeményezését szolgáló, tehát a felhasználó gépétől az internetszolgáltatóhoz irányuló, úgynevezett feltöltési sávszélesség pedig 64 kbps. Az ADSL II-nél letöltésre 768 kilót kapunk, feltöltésre 128 kbps szolgál. A harmadik csomagnál 1500 kbps letöltési sávszélességhez 384 kbps-os feltöltési sávszélesség tartozik. A hálózathoz való hozzáférés kapacitása teljes mértékben az előfizetőé, ennek köszönhetően a sávszélességen nem kell osztoznia más internetezőkkel.

Az alkalmazott technológiából következően az ADSL nem „dugul be", ha nagyszámú felhasználó csatlakozik, szemben más alternatív technológiákkal. Az ADSL a meglévő, rézvezetéken jó minőségben működő telefonvonalakat teszi alkalmassá a jelenleginél (dial-up, illetve ISDN) akár 20-szor gyorsabb internetezésre. A csatlakozással az ATM-gerinchálózaton keresztül érhető el az internetszolgáltató. Az ATM nagy sebességű, széles sávú információátvitelt tesz lehetővé optikai hálózaton. A Matáv ATM-platformja a nagyszámú felhasználó kiszolgálásához szükséges jelentős átviteli kapacitásokat biztosítja. Az ADSL-lel lehetővé válik az otthoni/irodai számítógép vagy akár egy lokális hálózat csatlakoztatása is a meglévő telefonvezetékre.

Majdnem bérelt vonal

Bár az ADSL a régi telefonhálózatot használja, mégis mintha egy különálló, párhuzamos rendszer lenne. Forgalma egyáltalán nem zavarja vagy befolyásolja a meglévő vonalon működő telefonálást, faxolást, vagyis ha a családban a gyerek az interneten lóg, a mama ugyanakkor még nyugodtan telefonálhat.

Az ADSL tehát olyan, mintha a telefonvonal mellé egy bérelt vonali internetet is kapnánk. Így lehetővé válik az állandó (always-on) internet-hozzáférés, s akár napi 24 órás szemgúvasztó gyakorlat mellett sem fordulhat elő időkeret-túllépés. A bérelt vonali jellegből egyenesen következik, hogy a használat díja független a küldött, illetve a kapott adatok mennyiségétől, külön kapcsolási és forgalmi díj nélkül bármikor vagy akár folyamatosan használható. A kiválasztott csomagnak fix tarifája van, ami egyszeri és havidíjból áll.

A „fix" listás árakhoz képest a szerződés időtartamától, valamint a hozzáférések darabszámától függően most kedvezményeket is kaphatnak az ADSL-re előfizetők.

Az ADSL hozzáférési díjai önmagukban nem tartalmazzák a telefonvonal eddig szokásos (előfizetési, beszélgetési, modemmel történő internetezési) költségeit (hiszen ezek ténylegesen teljesen függetlenül zajlanak az internetezéstől), valamint az internetszolgáltatók, tehát a tartalom díját sem.

Ugyanakkor a Matávnak ADSL-re szerződött partnere a Matávnet, amely saját ajánlatával megfejelve így például korlátlan internet-hozzáféréssel kínálja ADSL Otthon szolgáltatását.

Állandóan a netre kattanva

A széles sávú internet-hozzáférés ezen új módszere jelentős minőségi változást jelent az eddig kapcsolt vonalon internetezők számára. A szolgáltatás által biztosított gyors kapcsolattal például online videoközvetítést vagy más multimédiás tartalmat lehet tökéletes minőségben nézni, nagyobb programokat, fájlokat lehet villámgyorsan letölteni. Ráadásul az ADSL-nek köszönhetően a számítógép bekapcsolástól kikapcsolásig folyamatosan online kapcsolatban áll a világhálóval, ami jelentős mértékben átalakíthatja internetezési szokásainkat – nem kell többé a csatlakozás felépülésére várni, komputerünk a bekapcsolás után pár másodperccel azonnal „felkapcsolódik".

Az ADSL várhatóan felgyorsítja a távmunka és a távoktatás hazai elterjedését, továbbá jelentősen kibővülhetnek a tartalomszolgáltatások, az elektronikus kereskedelem és az e-marketing lehetőségei is. Persze az igazi az lesz, ha országszerte bármelyik telefon-előfizető igényelheti az ADSL-t, hiszen egyelőre csak a főváros meghatározott területein érhető el.

Kulcsszavak: ADSL Matáv

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55