A brit kormány támogatja az UMTS-hálózatok megosztásának tervét

MTI Sajtóadatbank, 2001. május 7. 07:56
A brit kormány támogatása újabb tápot adhat a British Telecommunications Plc (BT) arra vonatkozó reményeinek, hogy a harmadik generációs UMTS-mobilhálózatok kiépítésének rá eső 1,5 milliárd fontos (2,15 milliárd dolláros) költségét más szolgáltatókkal megossza.
A BT elsősorban tetemes adóssága csökkenését reméli a megosztási tervtől, amelyre a kormány - a távközlési szabályozó hatóság, az Oftel révén - azzal a feltétellel bólintott rá, hogy annak szolgálnia kell a fogyasztók érdekeit és a környezetvédelmet is. Az egykor monopolhelyzetben levő, mára komoly adósságokkal küzdő BT most azon munkálkodik, hogy 30 milliárd fontos - részben éppen a licencvásárlás miatt felhalmozódott - adósságának harmadát lefaragja. A BT az ügyben már tárgyalt a négy másik brit UMTS-licenctulajdonossal: nagy riválisa, a Vodafone azonban hűvösen reagált a felvetésre.

A brit távközlési szektor szabályozó hatósága, az Oftel május 1-i dátummal kiadott közleményében a megosztással kapcsolatban néhány problémát is megemlít, nevezetesen, hogy az infrastruktúra megosztása minőségi szempontból gyengítené a versenyt és ez azt jelenti, hogy a szolgáltatási minőség gyengébb lesz, mint különben lehetett volna. A dokumentum arra is figyelmeztet, hogy a megosztás az általános versenytörvényt is sértheti és az Európai Bizottság szabályozása alá eshet.

Az Európai Bizottság a maga részéről akkor támogatja a megosztási terveket, ha azok az eladósodott távközlési szolgáltatók terheinek enyhítését jelentik, de szintén aggodalmát fogalmazta meg ennek a versenyre gyakorolt hatását illetően.

Kulcsszavak: UMTS mobilhálózat BT +fohir

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36