Modern orvoslás – telepatológia

Kollár Csaba, 2001. május 13. 19:39
A hét végén rendezték meg Tokióban a térség legnevesebb orvosi konferenciáját, ahol az egyik központi téma az volt, milyen további technikai lehetőségek vannak a távgyógyításban.
Miközben még mindig keveset tudunk a humánbiológia egyes ágairól, addig már most adva van a lehetőség, hogy tudásunkat és kutatási eredményeinket a modern technológia segítségével a vezeték nélküli hálózatokon megosszuk – összegezte gondolatait az egyik előadó.

Nagy sikert aratott a telepatológiáról szóló előadás. A telepatológia egy olyan orvosi analizáló rendszer, ami lehetővé teszi a gyakorló orvosok számára, hogy diagnosztizáljanak, a szövetek mikroszkopikus finomságú képeit felhasználva, majd ezeket a képeket a nagy sebességű telekommunikációs hálózatokon továbbítsák kollegáiknak vagy a kutatóközpontoknak.

Japánban hiány van patológusokból, és számos korházban nincs is képzett patológus – állítja az NTT DoCoMo szóvivője. Majd hozzáteszi: a képileg feldolgozott szövetminták az I-mode és egyéb vezeték nélküli alkalmazások segítségével továbbíthatók szakképzett patológusokhoz, akik így tanácsokat adhatnak orvoskollégáiknak. Egyelőre a szűk sávszélesség nehezíti a telepatológia elterjedését. Az NTT DoCoMo, az Olympus Optical és a Nikon közötti partneri megállapodás azonban nagy segítséget nyújthat a digitális patológia fejlődésének.

Felvetődhet a kérdés, hogy miért van szükség vezeték nélküli hálózatokra, amikor a hagyományos internetes kapcsolaton keresztül is el lehet küldeni a szükséges egészségügyi információkat. Számos országban, ahol az emberek nagy területeken viszonylag kis népsűrűség mellett élnek, ott a telekommunikációs cégeknek nem éri meg kábeleket fektetni. Egy mobil vizsgálólabor felállítása azonban szükséges lehet a betegségek időben történő felismerésében, hogy az esetleges járványokat elkerüljék. Ezen laborok vizsgálati adatainak mobiltelefonon történő továbbítása gyors segítséget jelenthet a diagnosztikában és a prevencióban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50