GVH vizsgálat a mobil rádiótelefon szolgáltatási ágazatban

Kovács Attila, 2001. május 17. 17:49
A Gazdasági Versenyhivatal a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (Versenytörvény) 36/A. § (1) bekezdése alapján 2001. május 15-én felvilágosítást kért a mobil rádiótelefon szolgáltatási ágazatban érintett vállalkozásoktól egyes piaci folyamatok feltárása érdekében.
A GVH első ízben él a versenytörvény 2000. év végi módosításával számára biztosított, úgynevezett “ágazati vizsgálat” eszközével. Az ágazati vizsgálat biztosítja a GVH számára, hogy határozattal adatszolgáltatásra kötelezze meghatározott gazdasági ágazatban szereplő vállalkozásokat abban az esetben, ha adott piaci folyamatok – ármozgások vagy egyéb folyamatok – arra engednek következtetni, hogy az ágazatban szereplő vállalkozások versenykorlátozó megállapodást kötöttek, vagy erőfölényükkel visszaéltek. A vizsgálat a GVH tájékozódásának lehetőségét biztosítja, nem jelenti azt, hogy a felvilágosítás megadására kötelezett vállalkozásokkal szemben versenyfelügyeleti eljárás indulna.

A hírközlési szektorban sajátos szolgáltatás az összekapcsolás, amelyet az egyes szolgáltatók egymásnak nyújtanak annak érdekében, hogy előfizetőik a más szolgáltatók előfizetővel is képesek legyenek kommunikálni. A mobil rádiótelefon szolgáltatók által a hívás végződtetéséért nyújtott szolgáltatások körében a vezetékes telefon szolgáltatók és a mobil rádiótelefon szolgáltatók is ügyfelek, ám a GVH jelenlegi információi szerint ezen vállalkozások ügyféli pozíciója eltér egymástól. Hírek szerint ezen megkülönböztetés indokoltságával kapcsolatosan nem állnak a GVH számára jelenleg megnyugtató információk.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14