Gyorsabb vezeték nélküli hálózatok

Tóth Kristóf, 2001. május 20. 20:30
Az FCC (Federal Communications Commission, Szövetségi Kommunikációs Bizottság) és néhány egyéb, technológiai szabványokkal foglalkozó csoportosulás szakemberei azon dolgoznak, hogy a közeljövőben minél gyorsabb vezeték nélküli hálózatok, illetve internet kapcsolatok legyenek kiépíthetőek mind az otthonokban, mind a munkahelyeken.
Az FCC képviselői a héten bejelentették, hogy jelenleg azon tanakodnak, milyen módon lehetne bevezetni a piacra a jelenlegieknél jelentősen gyorsabb vezeték nélküli hálózati eszközöket, melyek segítségével a laptopokkal rendelkező felhasználók úgy internetezhetnének megfelelő sávszélesség mellett, hogy közben nyugodtan sétálgatnak a lakásukban, vagy a munkahelyükön.

A jelenlegi tervek szerint az FCC engedélyezné az olyan nagyobb cégek számára, mint például az Apple Computer, a Cisco Systems, a Dell Computer, az Intel, vagy az Agere Systems, hogy a 802.11b, vagy másnéven Wi-Fi szabványnak megfelelő termékeiket nagyobb adatátviteli sebesség elérésére tegyék alkalmassá. Az említett cégek egyébként több olyan kitet is forgalmaznak, melyek mind otthoni, mind vállalati körülmények között lehetővé teszik a vezeték nélküli hálózatok gyors és problémamentes üzembe helyezését. A vezeték nélküli hálózatok révén lényegében egyetlen kábel nélkül megoldható, hogy a különböző asztali, vagy hordozható számítógépek megosszanak egymás között például egy nyomtatót, vagy akár egy internetkapcsolatot. Az FCC és az egyéb szabványosítással foglalkozó csoportosulások egyébként többek közt azért vannak azon az állásponton, hogy növelni kellene a vezeték nélküli hálózatok sebességét, mert napjainkban az interneten már egyre nagyobb sávszélességet igénylő szolgáltatások vehetők igénybe, így ezekhez már nem árt egy megfelelő sávszélességet biztosító vezeték nélküli hálózat.

Az FCC korábban a levegőben fellépő különböző interferenciákra hivatkozva 11 megabit/sec-ban határozta meg a vezeték nélküli hálózatok maximális adatátviteli sebességét, azonban az elmúlt időkben már olyan új technológiák állnak a fejlesztők rendelkezésére, melyekkel ezek a korábbi akadályok könnyedén leküzdhetőek, és egyes becslések szerint akár 54 megabit/sec-os vezeték nélküli adatátviteli sebesség is elérhető lesz a közeljövőben.

Kulcsszavak: FCC hálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14